La malaltia

informació obra



Direcció:
Juan Carlos Martel Bayod
Intèrprets:
Emma Arquillué, Guillem Balart, Francesc Marginet, Elena Martín, Mariantònia Salas, Martina Roura
Escenografia:
Bibiana Puigdefàbregas
Vestuari:
Adriana Parra
Caracterització:
Núria Llunell
Il·luminació:
Marc Lleixà
Dramatúrgia:
Íngrid Guardiola
Sinopsi:

Estrenada el 1926, la peça original del dramaturg búlgar Ferdinand Bruckner presenta uns joves estudiants de medicina que, en el període d’entreguerres postexpressionista i nihilista, només veuen futur en la mort o en l’aburgesament. Els principals temes que tracta són el suïcidi i la depressió, el trànsit al món adult i l’amor romàntic, i el capitalisme i la legislació penal al voltant de l’eutanàsia o la prostitució.

Aquest espectacle vol traslladar aquell reflex del jovent que va acabar abraçant el feixisme als joves del 2021, partint d’allò que diu i no diu el text. Els joves d’avui no només han d’afrontar el desencís generacional, sinó també la violència d’un món precari, competitiu, individualista i salvatge. En aquesta proposta, sis intèrprets d’entre 20 i 30 anys construeixen un projecte al voltant de la joventut en el qual el suïcidi o la prostitució poden arribar a ser les úniques respostes. Un intent de descobrir què significa ser jove davant d’un sistema malalt que arriba a asfixiar qui lluita per sortir-ne.

Crítica: La malaltia

10/03/2021

Joventut sense esperança (ni experiència)

per Pep Vila

Doncs ens hem quedat com els protagonistes de l'obra: dubtosos, indecisos, i amb aquesta pregunta: "està tot tan-tan-tan malament, com ells diuen?" O potser els temps que els/ens toca viure els ha deixat molt tocats i no tenen sortida...Sí, és cert, d'alguna manera han intentat solucionar coses, però no ho aconsegueixen...i el resultat final seria "no patir" i marxar d'un món sense futur.

Com tantes i tantes altres obres, "La malaltia" genera molts dubtes i ofereix a l'espectador la llibertat per obtenir les pròpies respostes...però en aquesta ocasió, després de tant garbuix, sí que ens hagués agradat alguna. I és que entre les càpsules audiovisuals gravades per la protagonista, que combinen elements documentals, cinematogràfics, l'obra "La malaltia de la joventut" de Ferdinand Bruckner, el present, el passat...ens acabem fent tot plegat, un petit embolic. I sí, es toquen molts més temes i totes les malalties que afecten a la joventut (el capitalisme, la precarietat, l'amor romàntic i la fí del mateix, el masclisme, l'abús verbal, el suicidi...), però després d'un inici prometedor, la barreja d'inputs, tots interessants, no acaben de cuatllar en el seu conjunt.