La mama dels arbres

informació obraCompanyia:
Fes-t’ho com vulguis
Sinopsi:

En una terra on la natura és rica i abundant, hi viuen en harmonia les persones, els animals i la vegetació. La cobdícia d’altres humans, farà malbé aquest equilibri i posarà en greu perill la seva riquesa natural. Wangari i les dones dels pobles, decideixen fer front al desastre amb un senzill gest ple de determinació: tornar a plantar milers d’arbres a la seva terra.

FES-T’HO COM VULGUIS és una companyia formada al 2007 per Nona Umbert i Xavier Basté
Provinents del teatre, la docència i les arts plàstiques, els membres de la Companyia creen i produeixen els seus espectacles destinats a públic infantil i familiar i on aquestes disciplines s’interrelacionen de formes diverses.

Durant tots aquests anys han presentat els seus espectacles a La Mostra d’Igualada; Fira Mediterrània; FIROBI; Mostra de titelles de St Cugat; FETEN; Feria de Ciudad Rodrigo; Fira del Clown de Vilanova de l’Aguda; Festival de Llegendes de St Martí de Tous; Fira Encontats de Balaguer;… i una llarga llista d’actuacions en teatres, centres culturals, biblioteques i escoles de Catalunya i Espanya, així com també Campanyes Escolars.

Crítica: La mama dels arbres

28/01/2021

CUIDEM LA NATURA

per Ferran Baile


 

Plantar mil.lers, mil.lions d´arbres, per combatre la desforestació provocada per la cobdícia de l´home que maltracta la natura, aquesta va ser la resposta i la lluita perseverant de Wangari Muta, la primera dona africana que va guanyar el Premi Nobel.

 

La Nona Umbert i en Xavi Basté, la companyia Fes-t´ho com Vulguis, des de que van tenir noticia, per un conte il.lustrat de la gran tasca de la Wangari, van treballar en aquest espectacle que ara han estrenat a la Sala L´Autèntica. Un treball com tots els seus molt acurat, cuidat fins els darrers detalls, on es nota la seva triple procedència com a artistes plàstics, docents i actors-titellaires.

 

L´exuberància del paisatge africà queda reflectida en la extraordinària bellesa plàstica dels aplics que fan de decorat, amb un arbre central al bell mig de l´escenari i la ben matisada luminotècnia, dissenyada per Jaume Gómez. De sorpresa en sorpresa anem descobrint part d´aquesta fauna africana (titelles plans articulats), que juguen amb la protagonista, la petita Wangari, titella de l´estatura d´una nena petita. La música composada per Ivan Nálvaiz expressa molt be els moments de joia marcats per les percussions i les cançons, amb els moments de desforestació i tristesa on els instruments de vent prenen protagonisme. També amb titelles grans estan representats els membres de la comunitat on viu la petita Wangari i les cançons i les danses ben mesurades permeten un joc interactiu amb els espectadors.  

 

Possiblement, el més ambiciós i millor treball d´aquesta companyia que té més de 20 espectacles, adaptats per a diversos espais (teatres, sales, biblioteques, escoles). Senyalem també el treball de Lidia Clua, en la direcció de la manipulació dels titelles, i de Jordi Relats en les senzilles i efectives coreografies.

 

No deixeu de consultar la seva atractiva pàgina web, www.comvulguis.com i els vídeos de l´espectacle i de com replantar arbres, que trobareu a you tube, buscant La mama dels Arbres.

 

Una dona extraordinària

Wangari Muta Maathai (Kenia, 1940-2011). Va ser la primera dona africana en doctorar-se. Filosofa, Biòloga, Professora, Veterinaria, Ecologista i Activista Política, va arribar a ser Ministre de Medi Ambient del seu país (2003-05). El 2004 va rebre el premi Nobel pel seu treball per la preservació de la Natura i pel desenvolupament sostenible. Va morir de càncer als 71 anys.

 

L´Autèntica pren el relleu

La petita sala alternativa que va néixer com a Porta-4 al costat de la plaça de la Virreina i fa dos anys es va traslladar amb millors instal·lacions al costa de la plaça del Nord, pren ara el nom de L¨Autèntica. Segueix sent l´actriu-directora-pedagoga-investigadora teatral, Verónica Pallini, nascuda a Buenos Aires i establerta a Barcelona des de fa més vint anys, el motor i ànima de la sala (10 anys des de la seva fundació) i de l´escola (16 anys de funcionament). En aquesta nova etapa, centrarà la seva activitat en la part d´escola, afegint la vesant cinematogràfica i en la part de produccions audiovisuals. Pel que fa a la programació d´espectacles s´especialitza en espectacles infantils-familiars per a nens i nenes de 0 a 6 anys. www.lautenticateatro.com

 

 

 

text: ferranbaile@gmail.com