Li diuen Mar

informació obra



Coreografia:
Constanza Brncic, Albert Tola
Direcció:
Albert Tola
Composició musical:
Nuno Rebelo
Il·luminació:
Constanza Brncic, Jordi Puig
Intèrprets:
IES Consell de Cent, IES Milà i Fontanals, gent gran, Habitació 1418, Corals Clavé XXI, Cor Novaura
Producció:
Tantarantana Teatre S.L.
Text:
Albert Mestres, Magda Puyo
Sinopsi:

El Teatre Tantarantana junt amb la coreògrafa Constanza Brncic i el dramaturg Albert Tola des de l'any 2011 organitzen una proposta que, en principi, estava adreçada exclusivament als estudiants del barri però que ha acabat teixint una xarxa de complicitats entre joves i adults, protagonistes que comparteixen una experiència artística i social de característiques úniques. 

La paraula, la dansa i la música es converteixen en un territori comú, un espai de trobada entre un seguit de performers de procedències diverses, que parlen llengües diferents i que ni tan sols són de la mateixa generació i que, tot i això, són capaços de participar en un projecte de creació comuna.

Vuitanta adults i joves del Raval, basant-se en les seves vivències, han construït un espectacle multitudinari que ens parla de viatges físics i interiors. 

El muntatge forma part del projecte intergeneracional de creació escènica PI(E)CE.

Crítica: Li diuen Mar

07/05/2016

Enriquidor Taller-Experiència

per Ferran Baile

Un mar de persones, vuitanta, de molt diverses edats i procedències, coincideixen en aquest espectacle-experiència que és el Projecte Intergeneracional de Creació Escènica/Pi(e)ce- Programa TantaJove, que des del 2011, porten endavant el Teatre Tantarantana, la coreógrafa Constanza Brnic i el dramaturg Albert Tola. Un laboriós treball que al llarg de vuit mesos va integrant persones de diverses edats, que en comú tenen el viure i-o treballar als barris del Raval i el Poble Sec. Una conjunció de generacions, especialment avis-jubilats i nets-estudiants que s´expliquen i comparteixen experiències vitals per trasladar-les amb l´ajut dels professionals (dansa-música-teatre), a l´escenari. Una enriquidora experiència de convivència i integració en la que han participat alumnes i professors dels instituts Milà i Fontanals i Consell de Cent, els organitzadors i participants del cicle d´activitats Habitació 1418 (CCCB-MACBA), avis i àvies convocats amb l´ajuda de TotRaval i la Fundació Arrels i un cor de cantants que participa en el projecte Clavé XXI (Palau de la Música Catalana).

El resultat escènic es sorprenent ja que les més de 50 persones que són i estan a l´escèna durant tots els 60 minuts de representació actuen de forma coordenada i amb perfecte ordre executant sense equivocar-se els múltiples moviments i combinant les accions corporals, coreogràfiques, tocant instruments (percussió amb tambors, campanes i metalls) i intercalant-se amb els ballarins i actors que hi col.laboren.

L´inici, em va donar l´impresió de ser un xic llarg i críptic. L'espectacle comença amb un monòleg inicial on la paraula té un gran pes i que cerca de donar les claus de lectura de la primera part, en la qual, hi ha una sustracció de la paraula i busca les sensacions a traves del moviment corporal, la dansa i la música (les percussions i l´espai sonor).  L´espectacle, des del meu punt de vista, pren més interès quan de nou apareix la paraula en una amalgama de textos dits sempre en primera persona, en la que diversos protagonistes ens diuen o ens expliquen pinzellades de vida. Un dels moments més aconseguits de l´espectacle va ser el gag còmic protagonitzat per la avia-veïna-andalusa escoltant apassionadament, “No me digas!“¿De veras?”, les explicacions de la veïna-neta-xina en llengua xinesa, per rematar-ho amb un:. “Pues que bien que me lo hayas contado, porque si no, no me hubiese enterado de nada”.  Impagable.

En aquest cas la imatge del mar, pràcticament inexistent al llarg del muntatge, sols al final apareixia a la pantalla,  actuava més de metàfora, de mar interior i com a concepte més d´unió i trobada que de separació i llunyania. El mar abraça cultures i persones com en l´entranyable encaixada de la senyora-avia i del jove-net del final.

Un enriquidor treball-experiència col.lectiu i un projecte que ha de seguir creixent. Un encert que el Grec li doni acollida. Felicitats doncs als seus impulsors, Constanza Brnic, Albert Tola i Julio Alvarez-Tantarantana, que hi participa activament com un més dels ciutadans a escena, “Ha estat l´experiència més enriquidora de la meva vida, un bany d´humanitat que em fa millor persona”. Un gran encert enguany l´afegit de la música, impecable treball de Nuno Rebelo. Felicitats a tots-totes els que hi han participat i col.laborat.

Text : ferranbaile@gmail.com