L'ombra de Pinotxo

informació obraProducció:
Teatre Obligatori i La Puntual, Grec 2014 Festival de Barcelona
Autoria:
Néstor Navarro (idea original)
Intèrprets:
Néstor Navarro (titelles)
Dramatúrgia:
Raquel Loscos
Direcció:
Carolina Llacher
Composició musical:
Octavi Rumbau
Escenografia:
Construcció titelles: Martí Doy, Néstor Navarro
Il·luminació:
Kiko Gutièrrez
Sinopsi:

Pinotxo s’ha fet gran i s’ha convertit en titellaire en un espectacle que combina titelles, marionetes i ombres xineses, i que revisa el clàssic de Collodi des del punt de vista del protagonista.

Qui ho havia de dir! Aquell nen que havia estat marioneta ha crescut i ja és tot un home. I en el moment de triar un ofici ha decidit seguir les passes del seu pare, en Geppeto, i fer-se titellaire. Divertint els nens i nenes d’arreu, explicarà la seva història acompanyat, això sí, del Grill, l’amic fidel amb qui comparteix les seves aventures. Des de la trobada amb la fada màgica fins a l’interior de la panxa del Gran Tauró, Pinotxo recorre un món ple d’invents (la bombeta elèctrica, la bicicleta o el cinematògraf) que recull al seu taller de construcció de marionetes. Seguiu Pinotxo en un viatge emocionant que - ja ho veureu - sorprendrà els menuts però també els adults que els acompanyin.

Edat recomanada: 3-6 anys

Crítica: L'ombra de Pinotxo

13/07/2014

UN PINOTXO DE 30 ANYS

per Ferran Baile

Com tots els nens de carn i ossos, Pinotxo ha crescut. Ara té trenta anys i és un titellaire que construeix els seus propis titelles. Viu als inicis del segle XX, fascinat pels nous invents com el gramòfon i el telèfon.

Des de l´inici l´actor-titellaire s´inter-relaciona amb el públic. Seran els nens i nenes qui li demanaran que els hi expliqui la història, la seva pròpia història, i seran els nens i nenes qui ajudaran al titella-ombra Gepetto a trobar el nom de Pinotxo (“Ha de començar per Pi, per que és un tronc de pi...però que més li podem afegir?”). L´aventura vital de Pinotxo queda resumida en el seu naixement, la temptació que el desvia d´assistir a l´escola i el porta a caure en mans del malvat titellaire Menjafoc (Mangiafuocco a l´original), la lliberació ajudat per la fada blava, la recerca de Gepetto presoner dins la panxa del gran tauró, de nou la salvació i finalment la transformació amb el nen humà. Tornant al present, en Pinotxo titellaire descobrirà la seva darrera titella que ha fabricat, un gran Pinotxo marioneta que farà caminar com a comiat de l´espectacle.

El gros de l´espectacle està solucionat amb teatre d´ombres xineses, el personatge del grill-conciència és un titella de guant que interacciona amb el Pinotxo-Titellaire-Actor i finalment el Pinotxo titella creat pel Pinotxo titellaire és un titella de fil.

Un bon espectacle, especialment dirigit als nens i nenes de 3 a 9 anys, que es segueix agradablement pels adults i els més grandets. L´idea original és del mateix Néstor Navarro, amb dramatúrgia de la polifacètica Raquel Loscos (dramaturga, presentadora-actriu a la ràdio, directora i actriu de teatre) i direcció de la també actriu Carolina Llacher (Jo desprès de tú- Àtic 22-Tantarantana-2013-14). Les ombres i decorats són de la Jordina Salvany. La música original és d´Octavi Rumbau Masgrau (company d´aventures vitals, des de petit, del Néstor) i el disseny i la construcció de l´espectacular marioneta és del mestre titellaire Martí Doy. L´espectacle és una producció de Teatre Obligatori (La dona vinguda del futur, TNC-2013) i La Puntual.

Néstor Navarro és fill del veterà titellaire Eugenio Navarro i de la dissenyadora Jordina Salvany. Des de petit a viscut el món del teatre i en concret dels titelles, viatjant arreu del món amb la històrica companyia La Fanfarra de la que el seu pare era un dels tres components.

Va començar col.laborant en la part tècnica en els espectacles del pare i en la gestió de la sala La Puntual. Temps desprès va començar a participar en els espectacles (La història de Li o Malic a la Xina), per finalment buscar el seu propi camí (A Babel en patinet, 2013, i ara L´ombra de Pinotxo). En aquest darrer espectacle ha aportat algunes de les seves vivències personals : “Des de ben petit la mare en parlava del Pinotxo. Als tres anys va ser el primer llibre que vaig tenir a les mans. Amb el temps he destriat allò de “moralina” que no m´agradava. Per l´espectacle he deixat de banda la part més crua. M´agradava l´idea del Pinotxo que havia crescut i el fet de fer-lo titellaire i viatger reflexa la meva pròpia experiència des de nen, vivint entre titelles i voltant pel món”.

A la representació del dissabte, a més dels pares, la Jordina i òbviament l´Eugenio, ànima de La Puntual, hi era entre d´altres (la sala estava plena), el mestre titellaire David Laín (L´Estenedor), exercint com cal d´avi i portant a veure titelles als seus nets, la Lluna, 6 anys, i en Saó, 4 anys, que van gaudir embadalits d´aquest espectacle, plàsticament aconseguit, fresc, portat amb força bon ritme i que encara anirà a millor amb les successives representacions, quan el Néstor persona inquieta i dotada d´una natural empatia el vagi fent més seu.

Atenció : L´entrada a l´espectacle té valor d´invitació (entrada gratuita), per veure, no us la perdeu, la fascinant exposició Metamorfosis al Centre de Cultura Contemporànea que hi serà fins el 7 de setembre. Titelles, pel.lícules, visions fantàstiques....www.cccb.org

www.lapuntual.info, http://teatreobligatori.com

text : ferranbaile@gmail.com