Losers (perdedors)

informació obraDirecció:
Marta Buchaca
Dramatúrgia:
Marta Buchaca
Intèrprets:
Alba Florejachs, Jordi Díaz, i les veus en off de Jordi Banacolocha, Mercè Comes i Maife Gil
Escenografia:
Sebastià Brosa
Vestuari:
Laia Muñoz
Il·luminació:
David Bofarull
So:
Imma Sust
Caracterització:
Toni Santos
Producció:
La Villarroel i FAIG Produccions
Sinopsi:

Losers és una comèdia romàntica. Ella es diu Sandra i és una soltera que voreja els quaranta, que està tan perduda com quan en tenia 15 i que busca l’amor desesperadament. El busca a tot arreu, fins i tot a internet, encara que ho trobi de losers. Ell, el Manel, és un dependent d’una botiga de telefonia mòbil de més de quaranta, que acaba de ser abandonat per la seva nòvia, que se n’ha anat amb un teleoperador colombià...

Crítica: Losers (perdedors)

16/05/2014

Marta Buchaca es consolida al panorama teatral amb aquesta comèdia romàntica

per Maite Guisado

· La jove autora i directora es consolida al panorama teatral amb aquesta comèdia romàntica

· Alba Florejachs i Jordi Díaz interpreten amb comicitat i tendres la parellaprotagonista

· Per Buchaca, escriure una comèdia és la cosa més complicada del món

Després de l'èxit d'El crèdit, de Jordi Galceran, que ha estat set mesos en cartell, La Villarroel de Barcelona aposta per una comèdia romàntica que pel que sembla també tindrà un llarg recorregut. El germen inicial de Losers, de Marta Buchaca, igual que El crèdit, sorgí del Torneig de Dramatúrgia, un singular combat teatral que organitza el Festival Temporada Alta de Girona.

Formada al Centre d’Études Théâtrales de Louvain-la-Neuve (Bèlgica) i a l'Obrador de la Sala Beckett de Barcelona, tot i ser molt jove, Buchaca ja fa tems que s'ha revelat amb bona mà per crear hist`ues i amb bon olfacte teatral. Recordem L’olor sota la pell (2005), Emergència (2006), Plastilina (2007, finalista als premis Max el 2010, es presentà a Guatemala, el Salvador i Caracas), A mi no em diguis amor (2010) i Les nenes no haurien de jugar a futbol (2009, que recentement s'ha representat a La Trastienda de Madrid i també va anar a Nova York, Vancouver, Saskatoon, Victoria, Split, Mèxic).

A Marta Buchaca, que escriu i dirigeix les pròpies obres, li agrada retratar persones del seu entorn, plasma situacions que tots podem viure, per això el públic sempre troba algun element en què identificar-se. Té un bon maneig del llenguatge teatral i conjuga amb la mesura justa elements dramàtics i còmics.

A l'última obra, Losers, ens presenta una comèdia romàntica, plena de gags humorítstics i també d'emoció. Els personatges podrien ser patètics, però traspues tendresa. Interpretats magníficament per Alba Florejachs i Jordi Díaz, aquests dos perdedors, Sandra y Manel, ho són relativament, simplement no han aconseguit el que se suposa que cal haver trobat als 40: una parella estable, fills, una bona feina...

Losersés una obra molt del moment, amb referències molt actuals (marques de telèfons, de supermercats, d'aplicacions de mòbil, webs de contactes), que aborda l'assumpte de la parella i la frustració de no tenir-ne d'una manera fresca, per arribar a la conclusió que cadascú és un espècimen rar en el seu gènere i que la gràcia és que l'altre sàpiga apreciar les seves particularitats com un valor.


A la web de rtve trobareu l'entrevista sencera a Marta Buchaca.