Lowland

informació obraAutoria:
Roser López Espinosa, Joan Yago
Intèrprets:
Guy Nader, Roser López Espinosa
Composició musical:
Ilia Mayer
Assesoria de moviment:
Àngels Margarit
Direcció:
Joan Yago
Sinopsi:

La coneguda coreògrafa i ballaria Roser López Espinosa ens presenta la seva primera peça llarga Lowland, un espectacle inspirat en la migració de les aus, al costat del ballarí libanès Guy Nader. Una obra de dansa contemporània que té com a punt de partida el desig ancestral dels éssers humans d’imitar les aus i que ens retorna a l’animalitat del cos i del moviment, a l’aprenentatge, l’esforç, la tenacitat i la resistència; a la bellesa, la superació i el desitjat esperit de superació.

El cos imagina i es transforma a Lowland. Un cos que es presenta ple de paisatges, totalment versàtil, amb una paleta de moviments infinita. Un cos articulat, suau, àgil, veloç i potent en un espectacle que, a través de l’extraordinari control i potencia dels ballarins, ens explica convida a descobrir les nostres pròpies ales.

Roser López Espinosa, graduada en dansa contemporània a Amsterdam, ha col·laborat com a ballarina amb Àngels Margarit / Cia Mudances, Cesc Gelabert i el director de cine Isaki Lacuesta, Iago Pericot (Mozartnu), entre d’altres. Al 2013 estrena Lowland, espectacle que en l'actualitat segueix de gira internacional i que ha rebut una gran acollida de públic i crítica a Les Hivernales al passat festival d'Avignon Off. Els seu treball s'ha programat a festivals internacionals arreu d'Europa, així com a Egipte, Argentina, Xile, Panamà, Canadà i Japó.


Crítica: Lowland

29/04/2017

Dansa que fa volar

per Núria Cañamares

Qui no ha somiat mai en volar? En emprendre el vol i dansar lliurament per l’aire? En ser lleugeresa i potència alhora? En experimentar una emoció difícil de descriure perquè ultrapassa els límits de la felicitat... ‘Lowland’ brinda un pessic de tot això i et porta ben lluny i ben amunt sense que et moguis físicament de la butaca.

A escena, dos ballarins exploren aquest do privilegiat dels ocells amb la persistència de qui vol fermament acomplir el seu desig. Tant hi fa les limitacions del cos humà, que no tinguin ales o la força de la gravetat, no defalliran en el primer pas: intentar-ho. I reproduint els moviments i comportaments de les aus et convenceran també a tu que sí, que és possible, que ho poden fer. Que encara que aparentment els vegis dansar en un escenari buit i completament blanc, són enmig de la natura, o en un cel net i clar, o sobre un camp de blat que oneja al seu pas. La peça prem aquell botó capaç de generar imatges i sensacions abstraient-te de l’aquí i ara, de tota racionalitat, i et transporta...

Balles amb ells. Segueixes la línia infinita i invisible de la dansa contemporània, aquella que no es talla mai, que respon als impulsos del cos, de l’entorn, del grup, del so, de la música... deixant-se transformar per prendre una nova direcció, sense reserves, fins que, exhausta, desemboqui en un últim sospir. Latent. I voles amb ells, sent un més de la bandada, anant i venint en cercles, jugant a perseguir-los i imitar-los i obrint a més no poder les ales per aguantar uns instants més la immensitat que tens sota teu.

Pura bellesa. Una delícia. Inspiració. Una dosi imprescindible de dansa contemporània compromesa en l’anar més enllà, en explorar els recursos del treball físic per dur-los al camp de l’expressió amb sensibilitat, tècnica i magnetisme. Una concepció de la coreògrafa Roser López Espinosa –que li dóna vida al costat de Guy Nader– que se sustenta en el moviment dels ballarins dins una atmosfera rica en la senzillesa. Naturalitat sense filtres.

Estrenada el 2013 al Mercat de les Flors, ‘Lowland’ ha girat internacionalment des d’aleshores i el seu imaginari ha donat llum a una altra peça (‘The flock’) interpretada per 18 ballarins. Caldrà anar-la a veure per retrobar l’eteri plaer de volar.