Luna, la col·leccionista de paraules

informació obraEscenografia:
Enrique Mayo
Direcció:
Santi Arnal, Hausson
Intèrprets:
Hausson
Sinopsi:


La Petita Brownie presenta un nou espectacle, l’adaptació d’un meravellós conte il·lustrat premiat internacionalment: La Coleccionista de Palabras de Sonja Wimmer i de l’editorial Cuento de Luz. Una posada en escena acurada i màgica, on tot s’anirà transformant per explicar la història de la Luna. Titelles, música i somnis! La Luna és una nena que viu més enllà dels núvols amb el seu gat, en Mixu. Col·lecciona paraules boniques, meravelloses, divertides… i les guarda com un tresor. Però un dia ja no en troba !! S’adona de que el món està canviant…la gent ja no es parla, ja no es diuen paraules boniques. Decideixen fer un viatge en globus per esbrinar que està passant. Amb l’ajuda de l’Hermes, un pilot d’avions de paper, aconseguiran que el poder de la paraula torni a regnar al món.

Crítica: Luna, la col·leccionista de paraules

13/11/2018

La magia de les paraules

per Ferran Baile

Hi ha quelcom més divertit que jugar amb les paraules, escoltar com sonen, buscar-ne de noves, inventar-les…posar paraules a les coses quotidianes que ens envolten (el llit, la tauleta, la coixinera, la cadira…). Com aquell nen del conte d´Antaviana de Pere Calders, Luna és una nena que col.lecciona paraules, juga amb elles i n´inventa de noves i en companyia del seu gat Mixu imagina móns onírics a on viatjar per trobar-ne de noves.

Inspirant-se en un conte il.lustrat del mateix títol de l´escriptora alemanya Sonja Wimmer, l´actriu i titellaire Susanna Rubio (Cia. La Petita Brownie), ha posat en escena un ric, suggestiu i interessant espectacle molt adequat, en especial, pels nens i nenes de 3 a 6 anys. Un cuidat disseny de llums i una molt cuidada banda sonora contribueixen a l´indiscutible encant d´aquest muntatge, llargament treballat en fase d´ elaboració. S´ha enriquit amb la direcció de la reconeguda titellaire Marta Bautista (Cia. La Mar de Marionetas), que també en és co-productora.

Juntes han aconseguit un espectacle ple d´elements màgics, d´una gran bellesa visual, utilitzant diverses tècniques (titelles de taula de diversos tamanys, ombres, audiovisuals i treball d´actriu). Maletes que es obren, un far que guarda sorpreses en el seu interior, un aviador intrèpid, un globus…un espai que es va obrint com un ventall calidoscòpic fruit de la imaginació i la sensibil.litat de dues creatives titellaires.

Susanna Rubio, actriu-titellaire-locutora-cantant, ha alternat el teatre amb els titelles i el doblatge, formant part de companyies com Catacrac Teatre (La Cenicienta, Peter Pan i El flautista d´Hamelin), Per Poc (El senyor Gaudí i les 3 bessones, Trencanous), Jordi Bertran (Poemes visuals), Unics Produccions (El petit Dalí)... Entre els espectacles de titelles que segueix representant están La cigala i la formiga, En Patufet i Les quatre estacions de Vivaldi, que regularment tornen a programar-se a La Puntual.  http://lapetitabrownie.blogspot.com

Marta Bautista és una experimentada titellaire, que conserva la dolçor canària de la seva terra original, amb l´esperit inquiet de continua recerca que l´ha portat a crear espectacles de gran, mitja i petit format, amb música en directe i combinant tècniques diverses, que han voltat per festivals d´arreu del món i que han rebut premis en diversos països. El 1997 va crear la seva pròpia companyia La Mar de Marionetas, però ja portava una llarga trajectòria en  companyies de titelles des de 1981. La seva gran capacitat de gestió l´ha portat a dirigir des de fa anys el Teatre a l´aire lliure d´El Retiro. Te la seu de la companyia a Madrid, però amb el seu company músic, Toni Dalmau, que és català, viatja amb freqüència a Catalunya i també a Guinea Bissau, d´on és original el compositor i músic de la música dels seus espectacles, Simao Félix da Cunha. www.lamardemarionetas.org

text : Ferran Baile, ferranbaile@gmail.com 


Trivial