Oliver Twist - Christmas story. Coco Comin

Teatre | Musical

informació obra



Direcció:
Coco Comin
Sinopsi:

COCO COMIN presenta OLIVER TWIST – CHRISTMAS STORY, un espectacle ideal per gaudir en família aquest Nadal, inspirat en la famosa novel·la de Charles Dickens. Una nova producció amb 11 actors sobre l'escenari que recreen una història immortal a través d'un captivador espectacle amb inoblidables temes cantats en directe.

L'obra narra la història d'Oliver, un nen orfe que és expulsat de l'hospici i recorre un llarg camí per a arribar a Londres a la recerca d'una vida millor. Allí viurà una increïble història amb nous amics, com el jove Truà i el vell trampista Fagín, que li promet llit i treball. El destí i un cop de sort faran que Oliver aconsegueixi allò que mai ha tingut: una llar.

En aquesta nova versió en català, creada, dirigida i coreografiada per COCO COMIN, també es posen en evidència els mals socials de l'època, com la diferència de classes a l'Anglaterra victoriana, el treball infantil, la utilització dels nens per a cometre delictes i un sistema judicial sever. Però el tractament d'aquesta adaptació està carregat de grans dosis d'humor, amb constants moments de diversió i positivisme i uns personatges afectuosos que es mostren disposats a ajudar al protagonista.

Crítica: Oliver Twist - Christmas story. Coco Comin

18/12/2023

Per gaudir en familia dins un marc incomparable

per Ferran Baile

Espectacle molt aconsellable per a gaudir en família i a la vegada poder veure la recuperada Cúpula de Les Arenes i les múltiples ofertes i magnífiques vistes des del Centre Comercial.

 

Un clàssic de la literatura en versió musical

Aquest nou Oliver Twist es una versió reduïda, positiva i engrescadora de la popular obra de Dickens, mantenint integra la seva essència i permet escoltar per primera vegada les cançons traduïdes al català.

Coco Comín, una veritable institució en el món de la dansa, del claqué, de la pedagogia i de l´espectacle teatral, assumeix la direcció escènica i coreogràfica, la co-producció i la versió i dramatúrgia d´aquest nou muntatge d´Oliver Twist.

L´argument

Oliver es un nen orfe que és expulsat de l´hospici i recorre un llarg camí fins arribar a Londres on espera tenir una vida millor. Allí cau en mans d´un vell lladre, Fagín, que té a les seves ordres un grup de canalla a qui els ensenya els trucs del robatori. El destí i un cop de molta sort permet que Oliver trobi un nou horitzó i pugui inicia una vida honesta.

Respecte el llibre sols es diferent el fet que Oliver no es expulsat de l´hospici. El van castigar a treballar com veritable esclau a diferents llocs. Un bon dia va aconseguir escapar-se i fuig camí de Londres, on creia que tindria més oportunitats.

L´espectacle

Construït en set escenes i els seus corresponents números musicals...(Hospici, Camí de Londres, A casa de Fagín, Robatori als carrers, A casa del Protector, Funció de Titelles i segrest, recerca i final.....i extres, Viu la vida viu i Truà swing), manté un ritme dinàmic amb 5 nois i una noia i sis adults interpretant tots els personatges (més de 30). Per la part més jove, Oliver està sempre en escena, i la resta doblant papers com a els seus companys orfes i els seus companys de la panda de lladregots. Per part dels adults es desdoblen en múltiples personatges fins a vint.  

Amb projeccions en 3D, ens situem a cada lloc on transcorre l´acció. Cal destacar els constants i rapidíssims canvis de vestuari dels artistes (és a dir que hi ha un altre espectacle entre bastidors).

Des de l´inici l´espectacle capta als espectadors, grans i petits i mitjançant una narradora (la càlida veu de la popular presentadora televisiva Maria Pau Huguet), que ens va conduint hàbilment per la història.

Oliver Twist, christmas story, ha estat produït per The Group Maximus i Coco Comin Creacions Teatrals.

Equip tècnic

Les lletres de les cançons en català son de Joan Manuel Ortínez. El dissenys de vestuari es d´Anna Ramón i el disseny i construcció de l´escenografia de Tallers Auditori de Sant Cugat. El disseny del cartell i les imatges 3D, son de Jordi Lladó. Les coreografies de claqué, porten la firma de Julia Ortínez i els  arranjaments de les cançons, corresponen a Xavi Mestres. Finalment el só i la i il.luminació estan a càrrec de Larry´s cel. La regidora d´escena es Alba Gil i el cap tècnic Oriol Morte. El coach vocal, Jaume Ortonobas.

Els interprets

Luka Gordillo (Oliver Twist), Kai Garcia (orfe i Truà), Lia Gordillo (Orfe i Cara Bruta), Max Vilarrasa (Orfe i Panotxa), Alejandro García (Orfe i Dits Llargs), Àngel Olaya (orfe i Torrapipes), Jaume Ortonobas (Fagin/Senyor Brunlow), Àlex Herrador (Vigilant, Mercader, Jutge, Titellaire, Guàrdia, Advocat), Tatiana Janoher (Mestressa de Claus, Mercadera, Dama, Serventa), Judith Altamiras (Sor Bumble, Mercadera, Dama Serventa), Eugenia Mur (Mestressa, Mercadera, Dama, Nois del Quadre i Secretària) i Laia Bardella (swing noies).

 

Coco Comín, l´amor per la dansa i el teatre

Coco Comín (Barcelona, 1952), als dinou anys va fundar la seva pròpia escola de dansa. Des de llavors ha estat un continu punt de referència en el món de la dansa, del teatre musical i del claqué (una de les millors escoles europees d´aquest estil de dansa). Ha coreografiat i produït molts espectacles per a teatre, cinema, publicitat (Burbujas Freixenet) i televisió. Amb la seva pròpia companyia ha portat a l´escenari entre altres espectacles com Chicago (1996-97, Teatre Arnau, premi Teatre Barcelona, millor coreografia), Moustache (2016, amb guió propi-Teatre Apolo), millor coreografia i millor actriu de repartiment del Teatre Musical el 20127). Ha muntat alguns dels millors espectacles per a públic jove i familiar com Colors Màgics-Miró (Teatre Condal, 1993-94), Pinotxo (Teatre Condal, 1994-95-96), El nas vermell-Homenatge al gran Charlie Rivel (1997-98, Teatre Arnau), Oliver Twist (2000, Jove Teatre Regina i gira per Espanya, 209 funcions),  Charlie i la fàbrica de xocolata (2002) i La comèdia dels errors (2004). Seves son les coreografies entre d´altres de Memory (1991), Germans de sang (1994), l´òpera El Gat amb botes (2008-09), Fama (2004) i Grease (2006 i 2011-2014-Premi Broadway World Spain a les millors coreografies). Recentment va muntar l´Escola Billy Elliot per nutrir l´espectacle que es va representar el 2022 al Teatre Victòria.

Més informació, www.cococomin.net

 

La recuperada Cúpula Les Arenes.

El Group Maximus Entertainment, amb Joan Lluis Goas (periodista, gestor cultural i productor), al front, ha recuperat la tancada Cúpula Les Arenes, la major cúpula de fusta d´Europa de forma circular amb 27 metres d´altura i 2.560 metres quadrats. A més de la producció per apúblic familiar Oliver Twist, està programada una atractiva successió de concerts- homenatge a Frank Sinatra, Elvis Presley,  Abba, The Beatles, el Rock Català, David Bowie i Freddie Mercury. 

 

Un dels grans escriptors anglesos i universals

Charles John Huffam Dickens (1821-1870), no va tenir un vida fàcil, el seu pare va estar a la presó per frau i allí vivien amb la seva mare. Des dels 12 anys va haver de treballar i la seva formació va ser absolutament autodidacta. Als 15 anys ja es va inventar un nou sistema de criptografia i als 16 treballava com a reporter i cronista. Paral·lelament al seu treball com a periodista va començar a endinsar-se en el camp literari amb novel·les per entregues. De fet Oliver Twist, que té molt d’autobiogràfic, va començar per episodis, fins a transformar-se en la seva segona novel.la i publicada el 1838. Oliver Twist va ser de les primeres novel·les socials angleses i la primera que te un nen com a protagonista. En ella critica i denuncia el treball infantil, la utilització dels nens per a fer delictes i la hipocresia de la classe dominant, la burgesia victoriana.

Charles Dickens es va convertir en un dels escriptors més valorats i popular de llengua anglesa. Entre d´altres destaquen La tenda d’antiguitats (1840-41), Notes d´Amèrica, on criticava l’esclavitud i li va costar una ordre d´exclusió als Estats Units (1841), Cançó de Nadal- Mister Scrooge, popularíssima ((1843), David Copperfield, de caràcter autobiogràfic (1849-50), Casa desolada (1852-53), Temps difícils (1854), La petita Dorritt (1857), Història de dues ciutats (1859) i Grans esperances (1960-61). El 1865 va sobreviure a un accident ferroviari, però aquest fet i les complicacions de salut i la seva complicada vida sentimental, el van anar portant a un fatal desenllaç el 1870.

Va publicar quinze novel·les i vuit relats i múltiples cròniques i ha estat traduït a quasi tots els idiomes. La venda dels seus llibres es conten per mil.lions i la major part han estat portades al cinema, la televisió i als escenaris.

Dickens al cinema 

Sens dubte Cançó de Nadal- Christmas story-Mister Scrooge, ha estat la més versionada arreu, però també Oliver Twist. Destaquen especialment, la del 1922, amb Jackie Coogan, el nen de l´obra mestre de Chaplin, El Chico, de protagonista, que va ser la primera i en l’època del cinema mut. El gran director David Lean (abans de Doctor Zhivago, Lawrence de Arabia, La hija de Ryan), el 1948, protagonitzada per John Howard Lewis i amb un gran Alec Guinnes com a Fagín.

La versió musical dirigida per un altre gran director, Carol Reed (El tercer hombre, El tormento y el éxtasis, Trapecio), el 1968, amb Mark Lester (que als 19 anys va deixar la interpretació i s´ha dedicat a la medecina) y amb Ron Moody com a Fagín y Oliver Reed com el malvat Bill Sykes, el jefe de Fagín. A la versió animada de la Disney Productions del 1988, Oliver y su pandilla, Oliver es un gat orfe.

Un altre destacat director, Roman Polansky (La semilla del diablo-El bebè de Rosemary, Chinatown, El escritor),va rodar una nova versió el 2005, amb Barney Clark, que ara adult segueix treballant al cinema y la televisió, i amb Ben Kingsley (que havia protagonitzat, Gandhi, en el personatge de Fagín).

 

Text : ferranbaile@gmail.com