Petit o gran

informació obraIntèrprets:
Oriol Pla
Sinopsi:

En Betu arriba amb la seva maleta, vestit de “persona normal”. Tot jugant amb els conceptes de petit o gran es transforma en pallasso davant dels nens i nenes. Les sabates són molt grosses… però la corbata és petita…!! i el nas?

Crítica: Petit o gran

20/10/2018

Aterratge suau al bateig en un espectacle de pallasso

per Jordi Bordes

Albert Vinyes es vesteix i pinta a vista per no espantar les criatures. L'home passa a ser pallasso. I ho fa amb la delicadesa d’una bombolla de sabó. Sabent que la música és la seva gran aliada i que no importa la repetició de posar una mosca al cap dels nadons. Ell fa un primer bateig de circ enmig d’un brogit que aguanta la respiració quan apareix amb una maleta plena de sorpreses, grans i petites.

És un espectacle que omple tot l'espai com les bombolles però alhora que és fràgil i petit perquè ningú es perdi. Símplement, es tracta del joc d'anar traient sorpreses de la maleta. Un element preciós que es pot convertir en teatrí. Amb un mocador petit pot fer màgia. Amb tres de grans, petits malabarismes. no cal fer cap "més difícil encara". Però sí estar molt atents de les reaccions dels més menuts.Que poden campar lliurement per l'escenari i que tenen una inacabable i franca curiositat. Si l'acció es fa en un racó de la biblioteca, sovint acabaran agafant un llibre. I no és cap menyspreu cap al pallasso, si no una manera molt sana de relacionar lectura i actuació. Ells, que són molt líquids, saben traspassar d'un estadi a l'altre sense les convencions marcades dels adults. 

El repte de Vinyes és, doncs, mantenir l'atenció amb el que té a les mans. O saber que aquell joc no es pot allargar ja més. Que tothom se senti incorporat. Que els pares també hi puguin intervenir. Amb molta mà esquerra i garantint que res ni ningú en surti malparat. Senzill, dinàmic, breu però intens. Els bateigs són només una provatura. És l'hàbit el que transporta l'espectador novell a escenaris més complexos. Aquest és així de petit per poder ser a la mida d'aquest públic tant gran i famolenc d'estímuls com és la canalla.