Porgy and Bess

Òpera | Musical

informació obraDirecció Musical:
Tim Murray (Dir Musical), Albert Horne*, Marvin Kernelle, (Dir. Cor)
Direcció:
Christine Crouse (Dir. Escena)
Escenografia:
Michael Mitchell
Il·luminació:
Kobus Rossouw
Coreografia:
Sibonakaliso Ndaba
Músics:
Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu
Intèrprets:
22 intèrprets en escena, i Cape Town Opera Chorus
Autoria:
George Gershwin
Companyia:
Cape Town Opera Company
Sinopsi:

Porgy & Bess ens situa en els barris marginals de Charlestown (Carolina del Sud), on les notes de jazz i de blues posen veu a les ànimes dels protagonistes. 

El genial George Gershwin, autor també de Rhapsody in blue i Un americà a París, ens mostra una realitat amagada de la societat nord-americana, on la pobresa i la manca d’escrúpols empenyen els protagonistes cap a la seva destrucció. D’entre tots ells, però, destaca Porgy, l’únic personatge que lluita veritablement pel que estima. Ell farà tot el possible per ajudar la Bess a redimir-se i a allunyar-se de les males companyies. 

La música en aquesta òpera és la banda sonora dels barris afroamericans, dels sentiments de marginalitat i de les segones oportunitats. Les notes de jazz, gospel i blues ens endinsen en les ànimes dels personatges per mostrar-nos la desesperació, la ràbia i, també, l’amor. L’ària Summertime, que ha estat versionada per grans artistes com Ella Fitzgerald i Louis Armstrong, n’és un clar exemple.

Al juliol arriba al Liceu la producció de la Cape Town Opera Company “que ha generat onades d’admiració”, en la seva primera gira pel Regne Unit (Financial Times). És la segona òpera més representada als Estats Units en la seva història. 

Crítica: Porgy and Bess

14/07/2014

Una gran òpera americana traslladada a la Sud-àfrica de l'apartheid

per Xavier Cester

El muntatge de l'Òpera de Ciutat del Cap de l'obra mestra de Gershwin, Porgy and Bess, arriba al Liceu després de ser aplaudit en teatres de mitja Europa. Christine Crouse situa la trama en una township de Sud-àfrica en ple apartheid. El retrat d'una comunitat negra pobra i oprimida és tan pertinent com el tractament dels drames personals dels protagonistes. Però per sobre de les individualitats, brilla amb força l'energia inesgotable de la companyia.