Pretty

informació obraTraducció:
Violeta Roca
Ajudant de direcció:
Jan Vilanova Claudín
Intèrprets:
Joan Carreras, Sara Espígul, Mariona Ribas, Pau Roca
Escenografia:
Paula Bosch
Il·luminació:
Luis Martí
Vestuari:
Maria Armengol
So:
Txume Viader
Producció:
Sixto Paz, La Villarroel
Text:
Hugo Ball, Tristan Tzara
Sinopsi:

El món de l'Edu entra en caos quan la seva parella (la Meri) s’assabenta que ha fet un comentari, aparentment inofensiu, sobre la seva cara. Però això és només el començament: el millor amic de l'Edu, el Toni, està casat amb la millor amiga de la Meri, la Carla, i quan les coses es compliquen a la vida de la parella, els amics es troben enmig de tot plegat. L’equació emocional es complica exponencialment.

A mesura que les seves relacions s'enfonsen, els quatre amics s’enfronten a la infidelitat, la traïció i l’engany que s’ha apoderat, de sobte, de les seves vides, mentre intenten respondre a la pregunta: com d’important és ser guapa?

Aquest drama còmic de Neil LaBute confronta de manera brutal i estimulant l’actual obsessió de la societat amb l’aparença física.

Crítica: Pretty

13/06/2016

No té importància, eh! Però vaig entrar pel costat dels guapos...

per Teresa Bruna

Vaig anar a veure Pretty i us prometo que no influenciarà gens a aquest Recomana el fet que jo hagi entrat pel costat dels guapos. El que per descomptat em condiciona és l'equip: Neil LaBute, cineasta, dramaturg i un dels autors mes representatius de la literatura nord-americana contemporània que, a més, dóna cursos a la Beckett, n'és l'autor. La Marília Samper, directora; i dramaturga que tot ho fa amb l'ànima, ha dirigit l'espectacle; la productora Sixto Paz, que a cada obra que presenta s'inventa una nova manera de contactar amb el seu públic originant les complicitats més inèdites i variades, són els que l'han tirat endavant. I els intèrprets: Joan Carreras, Sara Espígul, Mariona Ribas i Pau Roca, són actors joves i de casa, amb solvència.

La primera scène de ménage comença quan la Meri-(S. Espígul) s'irrita amb el seu company l'Edu (P. Roca) perquè li ha arribat que ha fet un comentari no amable sobre la seva cara. I encara més, coincidint en què a la seva feina hi ha una noia molt sexi que acapara totes les atencions, sobretot la d'en Toni (J. Carreras), company de feina i molt amic d l'Edu, perquè juguen junts al Bàsquet. La Carla (M. Ribas) també treballa amb ells i és íntima amiga de la Meri. No entraré amb detalls, però s'origina un embolica que fa fort important a partir d'una bestiesa, que et fa prendre partit per uns o altres i no tota l'estona pels mateixos.  LaBute ens planteja, portant-la a l'extrem de la parella, una situació que vivim cada dia a les botigues, al món de la moda, a els revistes, a la televisió o a qualsevol espai reservat als triomfadors. Els guapos ho tenen més fàcil i el món els aplaudeix, en general. LaBute ho va abordar d'una manera diferent a {Gorda}, però és evident que és un tema no resolt i que el preocupa.

L'acció passa volant perquè és molt àgil i enèrgica. És una tragèdia en clau de comèdia, amb força moments hilarants i molt original en la presentació. Tots ho fan bé, cadascú té el seu moment però... veure a Joan Carreras i a Pau Roca discutint és tot un regal, un duel interpretatiu d'altíssim voltatge, que no només ens fa disfrutar, sinó que no podem deixar de pensar que són actors de casa nostra i que estan al nivell dels més oscaritzats de Hollywood. Un plaer dels grans, d'aquells que ens regala el teatre, el nostre teatre.