Snorkel

informació obra



Direcció:
Aleix Fauró, Israel Solà, Xavier Bobés
Intèrprets:
Javier Beltrán, Isis Martín
Escenografia:
Margherita Mantovani
Vestuari:
La Virgueria
Il·luminació:
Anna Espunya
So:
Cesc X. Mor
Assesoria de moviment:
Patrícia Bargalló
Ajudantia de direcció:
Elena Martín, Oscar Llobet
Autoria:
David Desola
Companyia:
Playground
Sinopsi:

Com convidats que ningú no coneix acabats d’arribar a una festa que ja ha acabat però tot i així optimistes i ridículament pacients. Aquesta obra potser parla de nosaltres, aquells dels quals no parlarà mai ningú. Nosaltres, que escurem el cul de les ampolles i pessiguem amb una dissimulació ridícula les restes del pastís que d’altres no han volgut. Nosaltres, que allà drets vora la porta observem sense pressa les taques enganxoses sobre la moqueta i les arribem a trobar boniques. Nosaltres, que no entenem, que fins i tot odiem, la física quàntica. Aquesta obra potser parla simplement de persones que es troben i es reconeixen mútuament com a membres d’una mateixa espècie i se somriuen perquè saben que un cop acabada la festa ja no hi ha res perdre...

Crítica: Snorkel

01/12/2015

La Virgueria ens proposa acampar a la riba d' un estimulant llac ple d'excessos verbals i alegre desencís vital

per Ramon Oliver

Us bé de gust bussejar una estona ( de fet, a la proposta de la Virgueria es busseja molt) per un llac ple de textos inesperats que conviden a la més alegre desesperança? Doncs heu anat a parar a l’espectacle perfecte per practicar aquesta mena de busseig , i comprovar que sota ( o potser és més aviat sobre?) les aigües aparentment  tranquil·les del llac s’amaga un mar de solituts politoxicòmanes , de històries que es queden a mig fer encara que els personatges que les protagonitzen voldrien viure dins històries ben acabades , de cognoms nòrdics que es fan passar per noruecs però en realitat són danesos - potser perquè això de trobar-se a gust amb la pròpia identitat és una cosa ben feixuga- ,i de festes que o bé no acaben d’arrancar o bé sembla que s’han deixat passar de llarg, i s’han transformat en succedanis de festa una mica impostats.

Però centrem-nos: si tot el que us porto dit us sembla atacat d’un excés metafòric i un xic indesxifrable , encara no heu vist res, perquè el text de Boronat, aquesta successió de monòlegs que de vegades no ho semblen i que tenen com a escenari el gens bucòlic paisatge d’una piscina de plàstic convertida en llac improvisat amb tenda d’acampada inclosa  , en van plens de metàfores, de metonímies, d’enigmes sense resoldre i de tota mena d’excessos verbals de vegades indissimuladament poètics: no per res ( deixeu-me fer el tafaner per una estona)  una espectadora desconeguda que tenia seguda al meu costat i que es va passar l’estona deixant anar alegres riallades, confessava a la seva acompanyant tot sortint del teatre que li resultaria impossible explicar de què anava el que acabava de veure, però que tot plegat, li havia entrat d’allò més bé.

D’allò més bé és precisament com comença l’espectacle, amb un molt brillant monòleg que ens demostra com la recerca de la meditació transcendental a la llum de les estrelles pot acabar derivant fàcilment cap el menys transcendental acte d’onanisme. I després de  comprovar com l’eròtica de la transcendència pot enviar a fer punyetes una molt espiritual experiència, ja estem preparats per capbussar-nos del tot dins un llac en el qual de vegades tenim la sensació que l’autor s’ha embalat massa i no ha calculat del tot la pistonada que ha agafat el seu text i les irregularitats o les temptacions hiperbòliques que aquest presenta. Però en el qual , malgrat això, i  gràcies a l’enginy i la trista diversió farcida de frustracions que deixen anar les paraules i al bon joc del seu quartet protagonista ( a destacar  l’excel·lent interpretació de Javier Beltrán i Isak Férris) , sempre hi trobes motius per seguir escoltant i mirant amb ganes . Tot plegat, mentre esperem que hi faci la seva aparició el Major Tom de David Bowie ( que la fa, i per partida doble) : potser a la lletra de “Space Oddity”, es troba la clau de l’enigma de tot el que portem vist. Només potser.


Trivial