Swing

informació obraCompanyia:
Circus Ronaldo
Sinopsi:

L’espectacle evoca l'ambient del circ i els espectacles de varietats de la primera meitat del s. XX i obre el camí a una nova generació d’intèrprets de la gran família Ronaldo. Cinc artistes joves actuen al so de la música swing autèntica dels anys 40. L'esperit juganer, el dinamisme i l'alegria de la jove guàrdia del Circ Ronaldo us farà reenamorar del circ. Amb humor i una modesta autenticitat, els intèrprets susciten l'empatia d'un públic que retroba l’emoció, l’autenticitat i la màgia del circ.

Crítica: Swing

11/09/2022

Una bona i divertida estona

per Marcel Barrera

La companyia belga Circus Ronaldo té tant d'ofici a les seves esquenes que només d'escoltar el seu nom ja arrossega entusiasme. El prestigi se l'ha guanyat a pols. 'Fidelis Fortibus', la reflexió sobre la tradició del circ, és una obra mestra. En un altra registre, la 'Cucina dell'Arte' s'ha quedat com un referent del circ còmic.

Ara arriba a FiraTàrrega 'Swing', una nova proposta centrada en el món del circ i les varietés dels anys 40 que és bastant rodó però no arriba a les genialitats dels anteriors. Tot es presenta a l'interior d'una carpa amb graderies però també amb taules i servei de bar. L'espectacle és dolç com un caramel, té gags molt divertits i una part musical sorprenent. Hi ha música en directe però sense músics. Els instruments toquen sols! Hi són però l'orquestra és invisible. S'hi veu l'acordió movent-se i les baquetes tocant la bateria fantasmagòricament.

A cada costat de l'entrada d'artistes hi ha les escales de cargol típiques dels espectacles de revista. I els números còmics es basen en molts casos en l'error. Fallen els llums de sala, però s'acaben encenent i apagant per contacte amb un espectador. És un dels moments més divertits de l'espectacle. Fallen també molts cops els plats xinesos, molts dels quals acaben a terra i fets bocins. El número no té encara el deliri del que es va veure a 'La Cucina dell'Arte', però té tremp i crea tensió.

També fallen volgudament els número de transformisme i el número d'ensinistrament d'uns gossos que s'escapen del circ. Hi ha alguns moments repetitius i per les expectatives que sempre genera Circus Ronaldo algun número sembla més aviat per omplir.

Els efectes amb foc hi són molt presents al llarg de la funció, i amb la música i la comicitat són el més destacat d'un espectacle que dona pas a les noves generacions de la família Ronaldo i està protagonitzat per Nanosh Ronaldo, Corneel Didier, Kimi Hartmann, Kaure Osselin i Laura Gekiere. El futur de Circus Ronaldo està assegurat. Llarga vida al circ i a la seva divertida creativitat.