Una família balla

informació obraProducció:
Festival TNT -Terrassa Noves Tendències, Los Detectives, Marc Caellas, Esteban Feune de Colombi
Autor:
Los detectives , Pablo Fidalgo Lareo
Direcció:
Pablo Fidalgo Lareo
Escenografia:
Oriol Milán
Vídeo:
Oriol Milán
Il·luminació:
Joan Bailón
Sinopsi:

Què passaria si ens comuniquéssim amb els nostres familiars sense utilitzar el llenguatge? Quins mecanismes es posarien en joc? Com es modificarien els nostres gestos més quotidians? "Una família balla" explora la possibilitat de distorsionar la quotidianitat d'un clan familiar normal i corrent a través de la dansa per trobar altres formes d'expressió. 

Les relacions familiars es caracteritzen sovint per la seva condició hermètica i codificada: hi ha rols i jerarquies, codis establerts que heretem de manera externa i d'altres que provenen de la pròpia herència familiar. "Una família balla" té com a objectiu analitzar i modificar tots aquests codis tradicionalment subjectes a la família a través del moviment i la dansa.

Crítica: Una família balla

02/10/2015

Un retrat blanc familiar en quatre compassos de dansa

per Jordi Bordes

Es pot explicar la relació d'una família a partir de les imatges que hi ha exposades al menjador? A partir dels dibuixos de lesnétes? A partir d'un insant ballant i prenent un berenar? Mariona Naudin ha estat una filla més de la família Fruitós Nicolás de Terrassa aquest estiu. Al Festival TNT es completava la seva experiència amb "Una família balla" a la Societat Coral Els amics.

El ritme de diumenge a la tarda, de desvagats, de berenar i jugar despreocupadament mana sobre una peça tant vulnerable i petita com són els records de bateig que s’amunteguen dins de les vitrines dels menjadors de les cases. Gens pretensiosa, Naudin mostrava la veritat més íntima, el contacte més dolç d’una àvia amb les nétes, mentre juguen a la terrassa. El vídeo, sense so, recull les respostes de preguntes directes. Com en el joc de les cadires (aquell que es prova de seure quan s'apaga la música i sempre un queda dret), l'espectador haurà de determinar qui és l'autor d'aquella cita. En una família nuclear, tot ès pròxim, tendre, fràgil, sensible. Naudin els hi destaca l'anglé més amable (com en la foto d'infància de la mare).