Zloty

Familiar | Teatre

informació obraSinopsi:

ZLOTY és un petit espai físic i temporal on tot es possible, on es barreja les arts del pallasso, la música en viu i el teatre de gest. Un relat íntim i humà que aprofundeix en la intimitat del pallasso i en el plaer d’establir una connexió íntima amb el públic. Amb moments d’improvisació i poesia visual, no persegueix la provocació ni la exposició del públic sinó el contrari, l’acceptació per part de tots del JOC.

Crítica: Zloty

24/09/2022

Una història per explicar

per Marcel Barrera

'Zloty' vol explicar la història d'un artista de circ (Pau Palaus) que després d'una gran tempesta es troba en la intempèrie. El vent i la pluja ha destrossat totalment la carpa i el camió de la companyia no arrenca.

L'espai escènic que veu l'espectador és una vella pista de circ i el camió de la companyia. Abans que el públic entri en aquest atractiu i suggeridor espai, una veu en off ens posa en situació. El circ ha volat. El text introductori acaba amb unes paraules molt boniques: "El circ porta la bandera de la llibertat'.

Amb el públic assegut a la bancada de les graderies, un pallasso destrossat per la malastrugança i la ventada busca una sortida a tot plegat, arreglar el camió i tornar a la carretera.

El punt de partida recorda moltes altres històries amb la tragèdia o la decadència del circ com a punt de partida. Per exemple 'El Gran Final', espectacle estrenat l'any 2018 que va protagonitzar amb la companyia Bucraá Circus el mateix Pau Palaus amb Fer Catastropher.

En aquesta ocasió, en moltes de les accions que es construeixen al llarg de l'espectacle es troba a faltar la rèplica a Pau Palaus. Les situacions es queden a mitges, es repeteixen o els falta desenvolupament. I costa entendre la falta d'una figura necessària en el pallasso com el contrapunt.

A escena hi ha Maria Solé, que ens acompanya amb delicadesa tocant el piano i cantant. Soler, però, queda al marge de tota la trama.

Al final ens podem quedar amb la sensació que hi ha massa embalatge per a tan poca història i que es podria esperar una mica més d'un espectacle estrenat a Tàrrega amb molt bones expectatives.

PD: El text introductori i la retolació del vehicle és en castellà. No puc entendre que en una producció pública de FiraTàrrega i amb una companyia catalana es bandegi d'aquesta manera el català.