Boja

informació obraAutoria:
Mariona Esplugues
Intèrprets:
Mariona Esplugues
Sinopsi:

Què passa, realment, dins la consulta d’un psiquiatra? Boja és un espectacle que retrata en primera persona l’experiència viscuda per l’actriu en els darrers 16 anys a consultes de diversos psiquiatres.

Què em passa? Què em passa? La Mariona fa anys que s’ho pregunta. Ningú es pot arribar a imaginar que les respostes a la seva pregunta poden arribar a ser tan inèdites com còmiques. Un espectacle sobre la recerca de la pròpia identitat i del sentit de la vida quan sembla que ja res té sentit.

Crítica: Boja

28/10/2022

Psiquiàtres i psicòlegs

per Ferran Baile

L´entrada a escena de Mariona Esplugues es espectacular i amenaçadora. Vestida amb un body, un tutú i amb botes punk roses i amb un bat de beisbol a la ma. Un pensa en La taronja mecànica i no les te totes. Però aviat nota que aquesta agressivitat està continguda. Tres cups a l´escenari nu, li serviran per fer les transicions.

Amb un lleuger to clownesc, l´actriu repassa moments de la seva vida I la seva complicada relació amb psicòlegs i psiquiatres, de dels 10 fins als 26 anys actuals. Una infància, una adolescència i una joventut marcada per la sensació d´angoixa, pels atacs de pànic, per les depressions i els trastorns puntuals. Una difícil comunicació amb els metges especialitzats amb trastorns mentals. ¿Trastorns?.

Un valent strip-tease emocional i terapèutic, a mig camí, entre el monòleg i la performance, en el que l´actriu utilitza el moviment corporal, el clown, la dansa, la música i el cabaret. Una crítica, però a la vegada una demostració de voluntat de superació i una ma estesa a totes qui hagin passat o estiguin passant per situacions similars i un mirall que invita a la comprensió a les persones que viuen al seu entorn.       

“Boja és un espectacle i també és una festa, la meva festa (tot i que l'única que hi balla soc jo, sorry). M'agradaria que fos perfecta i bonica i gran i musical. M'agradaria que hi hagués purpurina i flors i estrelles (importades de l'univers) i plantes i ocells voladors. M'agradaria que hi hagués un elenc amb molta gent ballant i cantant amb molts micròfons i una plataforma amb fum per qual jo pogués sortir del terra amb un vestit de purpurina immens, i que la Beyoncé em fes de corista. M'agradaria que fos brutal, amb pirotècnia de Sant Joan i colors, i boom boom. He arribat a la conclusió que no serà ni més ni menys del que és: una història; la meva història”.


Una personalitat escènica a tenir en compte

Mariona Esplugues es actriu dramaturga i directora teatral. Una perla sorgida de l´Escola de Teatre Eòlia, on es va graduar i on dona classes. També es graduada en pedagogia per la Universitat de Barcelona. Va col.laborar amb Dagoll Dagom (2018), va formar part de l´equip del Club Super 3 de TV·3 durant tres anys, va treballar a l´espectacle Pippi Langstrump al Teatre Poliorama (2007) i va participar en lectures dramatitzades a l´Espai Brossa i al Teatre Condal (2019). Aquell any 2019, va estrenar el seu primer espectacle Welcome to Siri´s Party al Festival Croquis de la Sala Beckett i el va representar també a l´Antic Teatre i al Rose Bruford de Londres. Ha obtingut el premi Estació Escenik.

http://teatreolia.cat/boja-mariona-esplugues/

 

text: ferranbaile@gmail.com