Calla, Judit, calla

informació obra



Sinopsi:

Clàudia Ferrer fa un monòleg, que esdevé diàleg amb el públic, en companyia de l’espai sonor creat per l’historiador i músic Carles Vidal. En la pell d’una jove amb cor d’infant que no vol consumir-se entre les parets de la fàbrica tèxtil on treballa, reivindica la importància de l’espiritista en les revoltes socials modernes i els moviments d’empoderament femenins.

Crítica: Calla, Judit, calla

14/10/2024

La tràgica apagada d'una cuca de llum

per Jordi Bordes

L'actriu Clàudia Ferrer interpreta el paper d'una noia lliure en una colònia tèxtil. Entre les filadores, descobreix el tresor que li va ensenyar l'avi a la biblioteca de llegir i escriure. És una eina que haurà de servir per aconseguir millors drets, pensa ella amb les seves companyes, en les comptades estones de conversa i de trobades clandestines protoanarquistes sota de la taverna o en el terrat de la protagonista. Ella admet que li falta llibertat a la feina, però s'adona que quan, tothom protesta, ella les commina a revoltar-s'hi, i totes li treuen l'ànsia amb el "Calla, Judit, calla".

El monòleg té un so de fons de puntejat de guitarra, que podria recordar el pas del temps, però també la música que ella porta integrada dins del seu comportament. És un martell que, només puntualment, rep un fons de teclat que li permet sobrepassar la guitarra. I, és clar, els silencis puntuals, agafen una intensitat insòlita. D'aquesta Judit, se'n van descobrint aspectes de la seva biografia. Un encant per la lectura, per les biblioteques de l'avi i per córrer per sobre dels bassals i les fulles escampades per terra al costat del rierol. Són els seus moments de felicitat, de cuca de llum alliberada. L'aventura revolucionària s'acabarà de cop. A la colònia, no hi havia prou convenciment per trencar el seu sostre. Altres espectacles com L'alegria que passa, El silenci dels telers o Fiblades repassen aquests drames anònims i silenciats per l'oblit, però sobretot pel Poder. El noi del Sucre també en sortiria malparat de la seva aventura revolucionària al Paral·lel barceloní.