El gran llibre màgic

Familiar | Musical

informació obraIntèrprets:
Albert Gràcia, Mariona Ginés, Cristina Murillo, Enrique Pérez Mata, Antonio del Valle, Gabriel Buitrago
So:
Alejandro Aparicio
Il·luminació:
Rafel Gràcia
Direcció:
Albert Gràcia
Companyia:
Companyia T-Gràcia
Autoria:
Agatha Christie
Traducció:
Marga Parrilla
Sinopsi:

El Gran Antonelli i Luiggi Il Castratti son dos xarlatans del S. XIX obstinats en la guarició d’absolutament tot utilitzant els elixirs de la seva pròpia creació. En aquest primer lliurament de la trilogia, el tàndem de farsants s'embarcarà en una missió plena d'aventures; hauran d'introduir-se (literalment) en el Gran Llibre Màgic que ha estat fetillat per la malvada Virus i aconseguir que els personatges dels contes tradicionals deixin de patir alteracions provocades per aquesta conjura.

Ho aconseguiran?  Paraula de Xarlatà!

Crítica: El gran llibre màgic

14/05/2021

Donant-li la volta als contes

per Ferran Baile

Un gran llibre-cara presideix l´escenari. Dos xarlatans tracten d´ engalipar incautes per vendre-lis els seus remeis de pega. Una bruixa malèvola i sexy els hi fa un encanteri i els porta a aventures insospitades en les que es trobaran amb una Caputxeta que parla a l´inrevès, un gat amb botes (titella) que es pensa que és un dels tres porquets, un compte Dràcula invident i un pirata Barbanegra atontat i....un llibre malalt.

El llibre és un gran llibre que presideix el centre de l´escenari, amb una expressiva cara a la portada que mou ulls i boca. Quan el llibre s´obre mostra en el seu interior un conjunt retallable que s´aprofitarà per donar lloc a la casa de la vella bruixa que encara espera el seu príncep blau.

Plantejada como si fos una revista musical, busca la interrelació amb el públic infantil i està plena de clucades d´ull dirigides als adults.

 

La companyia

T-Gràcia és una companyia creada el 2007 pels actors cantants Albert Gràcia i David Àvila. Ambdós han intervingut en forces musicals, en David Àvila, que en aquest cas no actua però és l´autor de la música (El rey león, Mamma Via, Grease, Flashdance…) i l´Albert Gràcia (La generala, de Paco Mir; El duo de l´africana, de Xavier Albertí; Una nit d´opera,  de La Cubana; Hop! Era, de Jordi Purtí; també va ser el monstre en el recent El jovencito Frankenstein). Han produït cinc muntatges, El llop i les set cabretes i la Caputxeta?, L´aneguet lleig-un viatge interactiu musical, La rateta presumida Centre Estectic!, Berta-la Caputxeta 3ª generació i El llibre màgic.

 

Els actors-actrius

En aquest muntatge, l´Albert Gràcia protagonitza acompanyat d´en Jordi Gràcia, cantant i actor de doblatge. Cristina Murillo dona veu i cos a la sexy bruixa Virus (l´hem vist en els musicals, Sugar i Hoy no me puedo levantar  i a La Monyos-Teatre del Raval). Desiree Moreno, interpreta la Caputxeta i manipula i dona veu al titella Gat amb botes (va actuar a Mamma Mía) i Enrique Pérez, interpreta al Dràcula i Barbanegra.

 

Semblances

 No tengo miedo

El miedo no existe

Para creerlo

Me cuento un chiste...

Es potser el número musical més enganxedís de l´espectacle, que el mateix parla català que castellà.

Per un moment em va retraure a Franz Joham, el famós co-creador de la històrica i mítica companyia, Los Vieneses, i el seu número Fantasmas...no me dan miedo los fantasmes...por el contrario me entusiasman...ni aunque se acerquen a mi cama...ni me morí si tres de mí yo vi un fantasma.. Espectáculo, Melodías del Danubio (1948)

Los Vieneses, companyia formada el 1940, fugint de la guerra va deambular per diversos països fins que el 1942 va debutar a Barcelona i aquí es va quedar. Dirigits per Artur Kaps i Franz Joham i amb Herta Frankel i l´italià Gustavo Re, entre els artistes més destacats, van portar al Paral.lel, la gran revista centre-europea, espectacul.laritat i qualitat. També van realitzar a la recent nascuda TVE a Miramar, les millors gales musicals amb els més destacats artistes internacionals.

 

 

 

 

Text: ferranbaile@gmail.com