Inventions

informació obra



Companyia:
Mal Pelo
Sinopsi:

La companyia Mal Pelo converteix el Museu Marítim de Barcelona en l’escenari d’una creació/concert única i específica. Forma part d’un seguit de propostes escèniques que volen posar en relació la dansa, la música i els espais arquitectònics on es produeixen. La història, els materials amb què està construït, la llum i la sonoritat de l’espai que els artistes prenen com a escenari inspiren, en cada cas, unes propostes que són, sempre, úniques i singulars. Es tracta de fer palesa la poètica dels espais i de mostrar com influeixen en les nostres percepcions.

En la proposta que veurem al Museu Marítim, la música barroca de Johann Sebastian Bach serà interpretada per un quartet de cordes i un quartet de veus —sota la direcció de Joel Bardolet— que combinaran fragments de cantates barroques amb parts de Lart de la fuga, la Partita núm. 2 i altres composicions del músic alemany. El món sonor creat per la compositora Fanny Thollot dialogarà amb la música i acompanyarà les evolucions dels ballarins i ballarines Pep Ramis, María Muñoz, Federica Porello i Zoltán Vakulya.

Inventions és la tercera part de la tetralogia Bach Project, de la qual ja s’han presentat el solo Bach i el septet On Goldberg Variations / Variations.

Sempre lliurats a l’experimentació, els integrants de Mal Pelo es defineixen com un nucli creatiu que hibrida el moviment amb arts diverses. Al voltant de Pep Ramis i María Muñoz, creadors de la companyia, giren un seguit de col·laboradors de diverses disciplines amb els quals produeixen uns espectacles que combinen el moviment, amb la teatralitat, la música i, de vegades, el text i el vídeo. La concepció de l’espai escènic, el treball coreogràfic i musical, la composició i el tractament del so i de la il·luminació són alguns dels elements que caracteritzen les creacions de la companyia.

Durant el procés de creació, Inventions sha vist afectat per les conseqüències del confinament i per ladopció de les mesures de protecció necessàries. El resultat és un treball que ha estat creat en un temps més limitat del que estava previst inicialment, però fet amb molta passió i inspirat pel desig de compartir-lo amb el públic del Grec Festival de Barcelona.

Crítica: Inventions

09/07/2020

Elegante fluidez

per Alba Cuenca Sánchez

Museo marítimo. Sala espaciosa, un rectángulo de más de 20 metros de largo con diversas columnas de piedra. En tres de sus lados, el público escrupulosamente separado para mantener la distancia. Un miembro de la compañía deambula, capucha puesta, con una oscura capa de misterio. Así empieza Inventions, el nuevo espectáculo de la compañía de danza Mal Pelo que une su arte con un cuarteto de voz, otro de cuerda, la música de Bach y un espacio sugerente.

Los bailarines se mueven vaporosos, hipnóticos. Se dejan llevar por el peso de su cuerpo, como si una suave brisa guiara sus movimientos. Se esparcen, vestidos de riguroso y elegante negro, desplazándose por el espacio como juguetonas gotas de agua. Interactúan con los músicos y cantantes, que aparecen a escena de formas variopintas, ya sea montados en una carreta o subidos a los hombros de uno de ellos. Y a lo largo de la pieza consiguen momentos vibrantes, como la intensidad de Pep Ramis cuando le da hachazos a un tronco en un in crescendo musical y emocional. O como el canon de movimientos en que Maria Ramis, Zoltan Vakulya i Federica Porello interpretan la misma coreografía con unos segundos de retardo, creando una evocadora ola de movimiento.

Los detalles escenográficos suenan a campo, a madera, a calma. En algunos momentos, diferentes en función de dónde está cada uno sentado, las columnas tapan la visión. Y sin embargo el flujo es constante a lo largo de la sala, por lo que siempre se puede girar la cabeza, fijarse ahora en uno u otro, dirigir la mirada para confeccionar una visión propia del montaje. Solo al final la acción se concentra cuando, 45 minutos después del inicio, todos los participantes terminan en un círculo harmonioso, con un foco que les ilumina. Y así se interpreta el último pasaje de voces y cuerda. Un final sutil y relajado que sin embargo sabe a poco. Después de los aplausos, el Ramis se dirige al público y comenta que la función ha sido creada en 10 días. Si eso es lo que han conseguido en tan poco tiempo, definitivamente queremos más.