La companyia Ludolocum, amb la Sara San Gregorio al capdavant, es dedica a intervenir espais per cedir-los al joc lliure d’infants de diferents edats. Durant el TNT-Kids, duen a Terrassa dues instal·lacions diferents. Una, per a nenes i nens de 0 a 5 anys, ocuparà la sala Ateneu Candela divendres i dissabte. L’altra, configurada amb els mateixos objectes, permetrà que un públic familiar més ample es faci seu el Carrer de la Rasa el dissabte per la tarda.
A banda de l’edat, la diferència entre propostes també està en l’espai que és jugat. Una és interior, l’altra exterior – i en aquesta última ressona una vocació clarament política. Tallar el trànsit, conquerir temporalment l’asfalt per jugar-hi a sobre implica generar-hi un record i una traça, un dir: “aquí, un dia, hi va passar quelcom diferent que un cotxe”. Símbols efímers per repensar l’ordenació de l’espai públic.
El plantejament de cada casella de sortida també varia en funció de la fase cognitiva de les participants. A l’interior, la Sara i les seves companyes hauran muntat una escenografia amb objectes gentils, intervinguts per recursos lumínics i sonors pensats per animar la interacció dels més petits. Sense conduir històries ni oferir grans dramatúrgies, els infants ocuparan l’escena per participar d’aquesta funció des de la seva perspectiva cultural i d’aprenentatge, que és la del joc. Programar una proposta d’aquest tipus sobre un dels escenaris del TNT amaga, també, un gest immensament polític.
Un cop desmuntada la instal·lació interior, dissabte les peces que la configuraven es duran al Carrer de la Rasa. Però el nou muntatge es deixarà a càrrec de qui vulgui venir – i no hi haurà manual d’instruccions. Petites i grans podrem jugar juntes a construir allò que ens vingui de gust a l’aire lliure, sobre l’asfalt i sobre la sorra.
Amb Jugar el espacio, Ludolocum estudia la potència cultural i política del joc en diferents contextos – i per a diferents edats. Activacions urbanes d’interior i d’exterior que nodreixen la imaginació, faciliten l’experiment, i cedeixen l’agència i els espais a qui sovint se’ls mira des de la barrera.
El teatre és descoberta. Per a la canalla que, en prou feines, comença a caminar hi ha espectacles que, disposats en rotllana comparteixen l'acció al centre amb l'experimentació puntual (quan entren dins o quan circulen elements per perímetre. Alguns exemples recents són I les idees volen o Univers. En aquest espai, en canvi, hi ha una predisposició al joc, tranquil, a l'experimentació en família. Compartir una estona amb la criatura, com es faria al menjador però en un espai públic (tancat i controlat de llum i soroll) i compartint-ho amb més famílies. com si fos a casa els avis o dels tiets. En aquest espai, les edats i el caràcter (observació/exploració) cal gestionar-ho. I es fa amb un somriure i una calma que frena el conflicte.
L'experiència ja va tenir un antecedent en el Kids del 2021 (El camping de las delicias). Enguany, ha contrastat amb un taller molt més immersiu (per a una canalla de més diversa edat, també és cert) amb l'experiència Llum, so color, dels Animal Religion. En tot cas, el muntatge a l'Ateneu Candela ha permès descobrir el joc, amb els estímuls de la fosforescència, la llum, el tacte, i aprendre a desmuntar-ho tot i recollir-ho. Un bon exercici que si s'aprén i es trasllada a casa, portarà més d'una satisfacció dels pares i mares.