La bugada

informació obraAutoria:
David Franch
Direcció:
David Franch, Claire Heggen
Producció:
CCCan Felipa, Escena Poblenou
Composició musical:
Georges Aperghis
Sinopsi:

Un espai real,

una plaça que preserva els vestigis de l’ús públic,

unes dones que renten,

aigua i sabó per tot arreu,

roba blanca i

un safareig

on aquestes dones comparteixen confidències,

desitjos, pors

i la quotidianitat que no s’atura.


Crítica: La bugada

25/10/2018

Rentar els abusos

per Alba Cuenca Sánchez

La Bugada és un espectacle de LaBuena Compañía (formada per Arantza López i David Franch) sorgit a partir d’un taller no professional amb dones del barri del Poblenou. Basant-se en l’acte de rentar la roba de forma manual, el treball, creat a partir d’improvisacions de les participants , mostra un delicat univers femení en el que les dones juguen, canten i somien, però també se senten maltractades i abusades. 

L'espectacle està molt ben integrat en la plaça Prim on es va representar, amb un ús preciós de la font o dels arbres. I tot i ser una performance molt senzilla, té un punt poètic molt interessant. Aquestes dones ho diuen tot sense a penes paraules,  creant amb els seus cossos imatges molt potents: "El senyor Ramon enganya les criades...", canten com nenes rialleres. Però poc a poc se n'adonen del missatge brutal que amaga aquesta lletra. I llavors ja no somriuen. Llavors s'enrabïen i donen cops a terra amb els llançols que estant rentant, demanant amb aquest acte la llibertat del gènere. 

Potser la última part és la menys desenvolupada, poc sorprenent i efectista. Se'ls hi perdona per la valentia demostrada i l'alegria dipositada. Al final, l'important en aquests processos és l'experiència que s'emporten.