La força oculta

informació obraAutoria:
Louis Couperus, Abi Morgan
Adaptació:
Peter van Kraaij
Dramatúrgia:
Peter van Kraaij
Intèrprets:
Aus Greidanus jr., Gaite Jansen, Gijs Scholten van Aschat, Halina Reijn, Jip van den Dool, Maria Kraakman, Marieke Heebink, Vanja Rukavina, Barry Emond, Dewi Reijs, Mingus Dagelet, Otis Schwab, Rob Malasch, Keanu Visscher
Direcció Musical:
Harry de Wit
Composició musical:
Harry de Wit
Interpretació musical:
Harry de Wit
Escenografia:
Jan Versweyveld
Il·luminació:
Jan Versweyveld
Coreografia:
Koen Agustijnen
Vestuari:
An D'Huys
Vídeo:
EYE Amsterdam
Ajudantia de direcció:
Nina de la Parra
Producció:
Toneelgroep Amsterdam, Ruhrtriënnale
Traducció:
Neus Bonilla Benages
Sinopsi:

Torna Ivo Van Hove per descobrir-nos l'obra d'un dels grans de la literatura holandesa. És Louis Couperus (1863-1923), autor d'una novel·la visionària sobre l'enfrontament entre dues cultures irreconciliables: Orient i Occident. 

La història té com a escenari Java, on el governador Otto van Oudijck controla fermanent la seva província. És sensible a la cultura local, però està convençut de la seva superioritat com a europeu sobre els pobles que governa. Un enfrontament amb el germà d'un príncep local desencadenarà, però, unes forces sobrenaturals i ocultes. Tot passa sota el monsó, en un ambient inquietant i una escenografia espectacular de gran format on l'aigua és un element fonamental. 

Una història sobre les antigues colònies holandeses que explica, però, la història universal de l'enfrontament entre dos mons i d'un malestar existencial que s'estén fins al nostre segle XXI.

Finalista en la categoria d'espectacle internacional. Premis de la Crítica 2016

Crítica: La força oculta

07/03/2016

civilització corcada

per Francesc Massip

Per quart any consecutiu ens visita Ivo van Hove al capdavant del Toneelgroep d’Amsterdam, que s'ha convertit en la companyia de referència del Festival Grec de Ramon Simó. Es tracta, sens dubte, d'un conjunt d'altíssim nivell que confegeix espectacles de gran envergadura, amb una fèrtil barreja de llenguatges escènics, amb uns intèrprets d'excepcional vàlua, i una posada en escena magnificent, esponjosa, fascinant, plena d'estímuls i que elabora un text poderós com el de Louis Couperus (1863-1923). La força oculta (1900) presenta l'inevitable xoc cultural i humà que es produeix entre colonitzadors i colonitzats. L'autor va ser escolaritzat a l'actual Indonèsia, llavors colònia neerlandesa, on el seu avi era Governador General i els seus familiars col·laboraven en l'administració local. Tot el malestar políticocultural es destil·la a La força oculta, que recrea l'ambient d'un Extrem Orient batut pels monsons i pel mar, aspectes que es recreen escènicament amb constants pluges reals que amaren els intèrprets, i amb un oceà filmat que es projecta en els tres costats de l'escenari. Impressionant! Entre tots destaca Halina Reijn, que l'any passat boquejava La veu humana dins d'una gran peixera, i aquí encarna la dona sensual i desinhibida que posa en crisi l'estructura de classe i de poder imperant a la colònia. Música en directe de Harry de Wit, que extreu els sons més suggerents d'estranys instruments de percussió, i d'un piano remullat que acabarà sent devorat pels tèrmits. No s'ho perdin!!!