La nau dels bojos

Teatre | Nous formats

informació obra


Una obra del Bosch serveix d’inspiració al dramaturg Joan Yago i el director Israel Solà per llançar una mirada grotesca sobre el món contemporani. El Grec aposta pels creadors emergents en el muntatge guanyador del premi Adrià Gual de l'Institut del Teatre 2012. No és el primer treball de La Calòrica: ja van saltar la banca amb un elaboradíssim muntatge (Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I) i una contrastada mirada a l'univers de Berlusconi (l'Editto Bulgaro).

Companyia:
La Calòrica
Autoria:
Joan Yago
Intèrprets:
Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Marc Rius, Júlia Truyol
Direcció:
Israel Solà
Composició musical:
Gori Matas
Escenografia:
Albert Pascual
Vestuari:
Albert Pascual
Il·luminació:
Elisenda Rodríguez
So:
Josep Sanchez-Rico
Producció:
Grec 2013 Festival de Barcelona, La Calòrica
Estrena:
Estrena
Sinopsi:

Aquests dies de confinament no hi ha teatre. Amb l'objectiu de reconfortar i acompanyar aquests dies de soledat i estranyes, moltes companyies que han penjat vídeos dels seus muntatges. Recomana, sensible a la iniciativa desinteressada dels artistes, els ordena a través del web.  


Podreu accedir a les gravacions clicant la pestanya del video de les fitxes.

Si tens dificultats, clica aquí

En una de les seves creacions tardanes, el pintor flamenc Hieronymus Bosch, més conegut com el Bosch, va representar una barca plena d’homes i dones que malbaraten les seves vides lliurant-se a l’amor, en el que era una advertència burlesca sobre la pèrdua de valors. Ara la companyia La Calòrica parteix d’aquell quadre per recrear en escena el viatge d’una barca ben similar, en la qual un grup de personatges heterogenis van a la recerca d’una terra en què encara puguin viure. Un jove amb camisa de poeta, una dona de rialla lluminosa, un bisbe, una dama elegant i estranya i un bufó que comanda l’aventura absurda de tots ells són alguns dels personatges d’un muntatge que projecta una mirada deformant sobre el nostre món. El porta a escena una jove companyia que ja va passar pel Grec 2012 amb L'editto bulgaro, una de les obres del cicle “Juliol a la Cuina”.


Crítica: La nau dels bojos

15/02/2015

Conte apocalíptic per a grans crisis

per Iolanda G. Madariaga

Sobte que una jove companyia com La Calòrica prengui referents tan remots per als seus espectacles; el resultat és, no obstant, magnífic. Vençut les primeres reticències i comptant amb la màgia del teatre, l'espectador es troba acompanyant uns estranys personatges -però que, en el fons, coneix molt bé- en el seu viatge cap enlloc. En el moment en que El Bosco va pintar l'oli sobre taula intitulat La nau dels bojos (1490/1500 aprox.), el tema d'un vaixell carregat d'ésser alienats navegant a la deriva havia esdevingut un tòpic literari; aquest s'ha mantingut al llarg dels segles en múltiples versions i reinterpretacions. Joan Yago, responsable de la dramatúrgia de la peça, ha composat una mena de retaule amb faules, al·legories i contes que ens presenta una imatge voluntàriament deformada i grotesca del nostre present. Israel Solà dirigeix encertadament un elenc de cinc actors per a cinc personatges -compendi i síntesi extrema d'una humanitat a la deriva- tan inquietants com ben interpretats. Els cinc han emprés un viatge, comandat pel més absurd i grotesc de tots ells -el bufó-, per conjurar la mort... o, potser, la pròpia mort viatja amb ells? En qualsevol cas, aquesta breu galeria de navegants en un vaixell sense proa, esdevé una sort de reflexió sobre el món actual des d'una proposta teatral de gran qualitat i fermesa de plantejaments. Una proposta estranya però molt recomanable.

L'enllaç a Youtube no està disponible.