La nau dels bojos

Teatre | Nous formats

informació obra


Una obra del Bosch serveix d’inspiració al dramaturg Joan Yago i el director Israel Solà per llançar una mirada grotesca sobre el món contemporani. El Grec aposta pels creadors emergents en el muntatge guanyador del premi Adrià Gual de l'Institut del Teatre 2012. No és el primer treball de La Calòrica: ja van saltar la banca amb un elaboradíssim muntatge (Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I) i una contrastada mirada a l'univers de Berlusconi (l'Editto Bulgaro).

Companyia:
La Calòrica
Autoria:
Joan Yago
Intèrprets:
Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Marc Rius, Júlia Truyol
Direcció:
Israel Solà
Composició musical:
Gori Matas
Escenografia:
Albert Pascual
Vestuari:
Albert Pascual
Il·luminació:
Elisenda Rodríguez
So:
Josep Sanchez-Rico
Producció:
Grec 2013 Festival de Barcelona, La Calòrica
Estrena:
Estrena
Sinopsi:

Aquests dies de confinament no hi ha teatre. Amb l'objectiu de reconfortar i acompanyar aquests dies de soledat i estranyes, moltes companyies que han penjat vídeos dels seus muntatges. Recomana, sensible a la iniciativa desinteressada dels artistes, els ordena a través del web.  


Podreu accedir a les gravacions clicant la pestanya del video de les fitxes.

Si tens dificultats, clica aquí

En una de les seves creacions tardanes, el pintor flamenc Hieronymus Bosch, més conegut com el Bosch, va representar una barca plena d’homes i dones que malbaraten les seves vides lliurant-se a l’amor, en el que era una advertència burlesca sobre la pèrdua de valors. Ara la companyia La Calòrica parteix d’aquell quadre per recrear en escena el viatge d’una barca ben similar, en la qual un grup de personatges heterogenis van a la recerca d’una terra en què encara puguin viure. Un jove amb camisa de poeta, una dona de rialla lluminosa, un bisbe, una dama elegant i estranya i un bufó que comanda l’aventura absurda de tots ells són alguns dels personatges d’un muntatge que projecta una mirada deformant sobre el nostre món. El porta a escena una jove companyia que ja va passar pel Grec 2012 amb L'editto bulgaro, una de les obres del cicle “Juliol a la Cuina”.


Crítica: La nau dels bojos

21/02/2015

Una rara avis per no perdre de vista si manté el rumb

per Andreu Sotorra

L'aposta de la temptació de la Muntanya la signa el diable. O la Mort, que ve a ser el mateix. Si el Bufó Klaus es penedeix de fer l'últim badall, ha de conduir els passatgers de la seva romàntica i esbojarrada nau fins a un indret que, sense ser el Paradís, ho sembli. Riu avall i riu amunt. Boira i miratge. La ciutat buscada de Geel no apareix. Si el Bufó hi fa arribar la seva nau, la Mort li tornarà l'alè de la vida. Si, ben al contrari, no se'n surt, la Mort pensa fer-se un botí no només amb l'ànima del Bufó sinó amb la de tots els viatgers que l'acompanyen, humans sense futur, caiguts en desgràcia. (...)

Si tot plegat s'elabora amb la força d'un text ric i net —gairebé d'una escassa altra època—, una escenografia que hauria de tenir el segell de marca protegida perquè no fos reciclada un cop esgotat el muntatge, i una interpretació global molt ben aconseguida que ja va distingir l'Institut del Teatre amb el Premi Adrià Gual del 2012, el resultat és un espectacle breu —una hora i quart aproximadament— que manté una línia de la companyia La Calòrica molt singular, provocadora en el sector i a les antípodes de l'allau de comèdia costumista a la qual presumptament s'han d'abocar, sisplau per força, les generacions més joves. Una rara avis per no perdre de vista si manté el rumb. (...)

L'enllaç a Youtube no està disponible.