La nit just abans dels boscos

Teatre | Nous formats

informació obraCompanyia:
Arsènic Creació
Autoria:
Bernard-Marie Koltès
Traducció:
Sergi Belbel
Direcció:
Roberto Romei
Intèrprets:
Òscar Muñoz
Vestuari:
Roger Orra
Ajudantia de direcció:
Joan Albinyana
Estrena:
Estrena absoluta
Producció:
Producció TNT /CAET
Sinopsi:

Una nit, en un carrer qualsevol, en la foscor, un home prova de retenir mitjançant tots els mots que pot trobar un desconegut que ha abordat en una cantonada. Li parla del seu univers, un submón on sempre és fosc, on se sent estranger, on ja no es treballa. Li parla de tot, fins i tot de l'amor, com mai no se'n pot parlar, excepte a un desconegut com aquell, silenciós, immòbil.

Arsènic Creació és un projecte nascut el 2005 que uneix les tres vessants de les arts escèniques: pedagògica, social i de creació. Gestiona una escola de teatre, col·labora amb entitats socials i funciona com a productora de espectacles. La línia de producció es concentra en la dramatúrgia i la creació contemporània.

Crítica: La nit just abans dels boscos

25/11/2013

Òscar Muñoz i Roberto Romei reviuen una història de solitud i exclusió

per Maite Guisado

Què significa “La nit just abans dels boscos”? Segurament és l'últim intent d'un home, una nit, abans d'endinsar-se en la més absoluta confusió. Va dir el mateix Koltès: “Un home intenta retenir amb totes les paraules que pot trobar un desconegut que ha abordat en una cantonada, un capvespre en què està sol. Li parla del seu univers. Un suburbi on plou, on s'és estranger, on ja no es treballa; un món nocturn que travessa, per fugir, sense mirar enrere; li parla de tot i de l'amor com mai no se'n pot parlar si no és a un desconegut com aquest, potser un nen, silenciós, immòbil.”

Quina manera millor de porta a escena aquesta obra que com ho fan Roberto Romei i Òscar Muñoz? Començant la representació en ple carrer del Raval i conduint el públic per diferents espais en el que es va configurant com un recorregut emocional.

A aquest encert, s'hi afegeix el contacte directe del personatge amb els espectadors. Un espectacle íntim i absolutament vivencial, al qual a més Romei i Muñoz donen un final tendre i reconfortant que no contradiu gens la cruesa de la història.

Bernard-Marie Koltès, mort el 1989 als 41 anys, és considerat un clàssic del teatre contemporani, tot i que no va començar a ser conegut fins que Patrice Chéreau es posà a dirigir obres seves el 1983. Precisament l'any passat La nuit just avant les forets dirigida por Chéreau va venir al Teatre Lliure de Barcelona.