La pedra de fusta

informació obraCompanyia:
Companyia de Circ "eia"
Intèrprets:
Francesca Lissia, Celso Pereira, Jose Luís Redondo
Direcció:
José Luís Redondo, Celso Pereira, Francesca Lissia
Autoria:
Celso Pereira, Francesca Lissia
Sinopsi:

L’espectacle és un moment de trobada transgeneracional. Un lloc per compartir una experiència a través dels llenguatges circenses de l'equilibri, la confiança i l’humor. Les escenes se succeeixen, es transformen i es traslladen gràcies a la participació del públic. Un punt de vista diferent per a cada espectador basat en la seva llibertat o en la seva responsabilitat d'elecció, segons com es miri. Com pedres en un penya-segat que prenen forma a força de cops. Mimetitzant-nos, fins i tot qui no és de pedra. Espectacle especialment recomanat per a espectadors a partir de 70 anys.

Crítica: La pedra de fusta

08/09/2023

El valor del col·lectiu

per Alba Cuenca Sánchez

Un tros de fusta que, mimetitzat amb l'entorn per l'efecte de l'erosió, sembla una pedra. Utilitzant aquesta peça com a base física i metafòrica, la Companyia de Circ "eia" ens ofereix un espectacle sobre el valor del col·lectiu. El treball en equip pot fer grans coses, i així ens ho demostren. El públic es converteix en part imprescindible del muntatge, ajudant els artistes a fer diverses acrobàcies i jocs amb pedres i baldufes. Alhora, no perden de vista la visió individual: durant l'experiència abunden les accions simultànies -amb les limitacions de tenir només tres intèrprets- i les invitacions a què el públic es desplaci per l'espai, de manera que cadascú veu una peça diferent en funció de la seva mirada.

Si bé la idea del muntatge és bona, portar-la a la pràctica no resulta tan senzill. La màgia i la clau d'aquest tipus de peces és aconseguir la connexió amb el públic, trobar els mecanismes que faran que tothom entengui el joc que es proposa sense haver-lo d'explicar (el treball de la companyia Kamchàtka n'és un magnífic exemple). Als "eia" els hi falta generar aquesta atmosfera. Sense ella, el que presenten és una mena de work in progress, una successió d'escenes allargades connectades per explicacions infantilitzadores que trenquen el ritme. Ajuda en la proposta les intervencions del pallasso Jose Luis Redondo, que relaxen l'ambient, però queda feina perquè flueixi.

Preparar un espectacle que depèn tant del públic no és gens fàcil. Cal pràctica i gent diversa amb la qual experimentar el llenguatge. El muntatge necessita, a més d'una certa repensada, recorregut. Els ingredients hi són. La pedra ha entrat en contacte amb el mar i li cal erosió perquè quedi polida.