La ronde de nuit

informació obraCompanyia:
Le Théàtre Aftaab, en voyage
Direcció:
Hélène Cinque
Autoria:
Adriane Mnouchkine
Intèrprets:
Haroon Amani , Aref Banuhar , Taher Baig , Saboor Dilawar , Mujtafa Habibi , Mustaja Habibi , Sayed Ahmad Hashimi , Farid Ahmad Joya , Shafiq Kohi , Asif Mawdudi , Wioletta Michalczuk , Caroline Panzera , Ghulam Reza Rajabi , Omid Rawendah , Shohreh Sabaghy , Harold Savary , Wajma Tota Khil
Escenografia:
Vincent Lefevre, Ghulam Raza Rajabi , Tots els actors
Vestuari:
Marie-Hélène Bouvet
Il·luminació:
Elsa Revol , Victor Arancio (ajudant)
Interpretació musical:
Mujatba Habibi , Mustafa Habibi
So:
Fabrice Hamet , Mujtaba Habibi
Producció:
Théâtre du Soleil , Théâtre Nanterre-Amandiers
Sinopsi:

Un immigrant afganès fa de vigilant en un teatre. Una nit de molt de fred, una colla de companys seus, també immigrants, s'hi aixopluguen. Mentre dormen, els seus somnis revelaran anhels i pors.

Crítica: La ronde de nuit

21/06/2014

Un conte d'hivern en ple inici d'estiu i una dutxa de glaçons fets amb aigua de neu sobre l'escalfor del benestar

per Andreu Sotorra

Un conte d'hivern en ple inici d'estiu. Una dutxa de glaçons fets amb aigua de neu sobre l'escalfor de la comoditat del benestar. Una mirada cap a fora entre el somni i la realitat. Un finíssim tel d'humor que de seguida deixa una sensació d'agror. 'La ronde de nuit' és un espectacle sense fronteres sobre la immigració. I arriba fugaçment per tancar la temporada pròpia del Teatre Lliure, de la mà de la singular companyia Le Théâtre Aftaab —que significa sol, solitari, en llengua dari, un dialecte del persa— just la setmana que es commemora el Dia Mundial dels Refugiats i quan les dades de l'Agència de l'ONU per als refugiats revelen que hi ha actualment a tot el món més de cinquanta milions de desplaçats.

La posada en escena, de creació col·lectiva però estretament lligada per la direcció, en un muntatge bilingüe en francès i dari, juga amb el misteri del teatre dins el teatre. De sempre, les entranyes d'un teatre han creat una atmosfera especial. Aquí, un afganès sense papers passa la seva primera nit de vigilant en un teatre que fa aigües pels quatre costats i que té alguns estadants fixos com una jove de carrer, filla de mare russa, que s'hi queda a dormir, un pòtol que només hi entra quan no va pitof per dutxar-se, una de les prostitutes de les que vetllen la clientela pels afores del local i un policia que vigila el tràfic de droga, però només els dimarts, perquè al cos no hi ha prou recursos per fer-ho tota la setmana. (...)