La Traviata

informació obra


Òpera en tres actes. Llibret de Francesco Maria Piave basat en La dame aux camélias d’Alexandre Dumas, fill. Música de Verdi. Estrenada el 6 de març de 1853 al Teatro La Fenice, i al Liceu el 25 d’octubre de 1855. Darrera representació al Liceu, el 16 de gener de 2002.

Direcció:
David McVicar
Autoria:
Giuseppe Verdi
Direcció Musical:
Evelino Pidò
Escenografia:
Tanya MacCallin
Vestuari:
Tanya MacCallin
Il·luminació:
Jennifer Tipton
Coreografia:
Andrew George
Producció:
Gran Teatre del Liceu, Scottish Opera (Glasgow), Welsh National Opera (Cardiff) , Teatro Real
Intèrprets:
Patrizia Ciofi / Elena Mosuc, Charles Castronovo/ Leonardo Capalbo/ Ismael Jordi, Vladimir Stoyanov / Àngel Òdena, Gemma Coma-Alabert, Jorge Rodríguez-Norton, Toni Marsol, Marc Canturri, Miren Urbieta, Fernando Radó
Sinopsi:

L’obra de Verdi és atípica dins de la seva producció. A diferència d’Aida i Nabucco, destaca per l’enfoc realista: la història de la Violetta, al llit de mort, evocant com a flashback la seva vida de cortesana. Un atac directe a la hipocresia d’una societat que va qüestionar la relació del compositor italià amb Giuseppina Strepponi. Una exaltació de la vida i de les virtuts humanes, com la generositat, la compassió i el sacrifici pels altres, que es veuen frustrades pel judici implacable d’una societat classista. En aquesta adaptació de la novel·la d’Alexandre Dumas (fill) La dama de les camèlies, Verdi va emprar elements subversius per a l’època (referències a la sífilis i la tuberculosi) que, units al seu enfoc moral, van fer que l’obra es rebés molt malament durant l’estrena. Ara, la producció magistral de David McVicar, amb la seva habitual posada en escena teatral i alt voltatge dramàtic, permet una relectura contemporània. Un melodrama grandiós, amb ambientació de l’època


A la temporada de juliol, els papers protagonistes seran per:

Elena Mosuc, Ailyn Pérez (Violetta Valery); Francesco Demuro, Ismael Jordi (Alfredo Germont); Gabriele Viviani, Leo Nucci (Giorgio Germont)


Crítica: La Traviata

18/10/2014

'La traviata' emociona un Liceu de celebració

per Xavier Cester

La commemoració dels 15 anys de la reobertura del Gran Teatre del Liceu ha estat marcada per una notable producció de 'La traviata' de Verdi. L'auster muntatge de David McVicar es basava en una precisa direcció d'actors, plena de detalls aconseguits, que concentrava la mirada en la tragèdia colpidora de Violetta. Evelino Pidò va presidir una versió musical de bon tremp dramàtic, amb una Patrizia Ciofi commovedora com a Violetta, un Charles Castronovo generós com a Alfredo i un eficaç Vladimir Stoyanov com a Germont.