La velocidad del zoom del horizonte

informació obra



Estrena:
Estrena a FiraTàrrega 2014
Companyia:
Compañía Teatro de Arena (Mèxic)
Autoria:
David Gaitán
Direcció:
Martín Acosta
Intèrprets:
Úrsula Pruneda,Tomás Rojas, Raúl Villegas, David Gaitán, Tamara Vallarta, Antonio Alcántara, Jorge Escandón, Christian Cortés
Vestuari:
Mario Marín del Río
Il·luminació:
Miguel Moreno
Escenografia:
Miguel Moreno
So:
Xicoténcatl Reyes
Vídeo:
Daniel Primo
Ajudantia de direcció:
Fernando Reyes
Producció:
CONACULTA / FONCA, Teatro de Arena, Teatro Legeste, 8 Metros Cúbicos, Guerra de Moscas i Cinemática
Sinopsi:

Quatre personatges juguen a embarcar-se en una nau espacial per explorar la seva creativitat i desvetllar els misteris de l’univers. Un espectacle de ciència-ficció bastit des de la simplicitat escènica, farcit de diàlegs que condueixen a conclusions paradoxals sobre el coneixement i sobre la mateixa condició humana. Un viatge cap a la comprensió que us portarà des de la física quàntica fins als replecs més inhòspits de l’ànima, des de l’experimentació fins a la incertesa més absoluta.

Crítica: La velocidad del zoom del horizonte

21/09/2014

Simplicitat escènica per a la complexitat

per Iolanda G. Madariaga

Teatre de text que, malgrat enquibir-se en el gènere de la ciència-ficció, menysprea qualsevol mena d'efecte especial per centrar tot l'espectacle en la interpretació dels actors i actrius. De La velocidad del zoom del horizonte destaca la interpretació magistral dels seus vuit actors que inclou el propi autor, David Gaitán. Gaitán ens situa en una nau espacial en una missió poc determinada a milers de quilometres del nostre planeta. A l'escenari, necessàriament empetitit, hi apareixen vuit personatges i dos bancs molt rudimentaris, res més per a transmetre un ambient cada cop més dens i asfixiant. Assistim a la vida quotidiana d'uns astronautes com qui es mira un reality show  al televisor. La convivència és fa difícil per la manca d'espai i d'intimitat i, sobretot, per la impossibilitat de sortir d'aquesta obligada convivència. Els tripulants -que s'autoanomenen "dissidents neuronals"- s'empesquen un seguit de jocs i entreteniments per "matar l'estona" i fer brillar la seva intel·ligència per sobre de les dels seus companys. A poc a poc, anirem descobrint una veritat terrible: no tots els personatges són reals! N'hi ha que tan sols són una extraordinària materialització de la projecció d'algun "personatge real". Aquest magnífic joc teatral serveix a l'autor per convidar-nos a reflexionar sobre universals com la realitat, la veritat i la llibertat individuals enfront de les necessitats col·lectives. L'espectacle que així descrit pot semblar un tant pretenciós, troba el to adequat en l'acurada i brillant interpretació de tot l'elenc.