La visita de la vella dama

informació obraDramatúrgia:
Jordi Palet i Puig
Traducció:
Jordi Vidal
Intèrprets:
Xavier Capdet, Jordi Farrés, Pep Farrés, Vicky Peña, Ireneu Tranis, Jordi Vidal (veu en off)
Interpretació musical:
Adrià Bonjoch, Pep Coca
Escenografia:
Xavier Erra
Vestuari:
Nídia Tusal
Il·luminació:
Jordi Llongueras
Assesoria de moviment:
Montse Colomer
Producció:
Temporada Alta 2017, Farrés Brothers i cia.
Autoria:
Sol Picó
Direcció:
Sol Picó
Sinopsi:

Vicky Peña és la Clara, una multimilionària que torna al seu poble natal disposada a enfrontar-se al seu passat: quan era jove va quedar embarassada i el seu enamorat en va negar la paternitat. Ara, més de quaranta anys més tard, té una mà de marbre, una cama de fusta i molta set de justícia o de venjança. La mítica companyia de teatre familiar, Farrés Brothers i cia, celebra 15 anys dalt dels escenaris endinsant-se en el tenebrós i adult univers de Friedrich Dürrenmatt. Ho fan, però, sense perdre la seva essència: amb un espectacle ple d’humor negre, cinc actors, dos músics i una pila de titelles. El seu primer espectacle per adults que s’estrena al Festival.

Crítica: La visita de la vella dama

19/01/2018

Exercici cruel i nostàlgic combinat amb un experiment reeixit

per Pep Vila

La Clara torna al seu poble natal, convertida en milionària. Vé a fer una oferta sucosa per en realitat vol venjar.se dels qui la van fer fora. I va cuinant el plat poc a poc, encara que, com es diu en aquests casos, la servirà en un plat fred.
La particularitat -i originalitat- de l'obra: la gran majoria dels habitants del poble són titelles, és a dir, segurament un dia van ser humans, van tenir humanitat, però ja no. No és nou l'experiment de combinar titelles amb persones, però sí reeixit, sobretot quan una de les participants a l'experiment és Vicky Peña, qui no ho havia fet mai. A les primeres de canvi, l'experiència és fascinant sobretot per la gran categoria dels Farrés Brothers, creadors de les titelles, els quals, en el seu primer espectacle no infantil ens submergeixen en un món farcit de cicatrius, ressentiments i corrupció. Tot i això, aquest relat de Friedrich Dürrenmat té una davallada de ritme, després d'un començament prometedor, encara que en el seu terç final recupera el pols narratiu gràcies a la mateixa Vicky Peña i sobretot al contrapunt musical coronat per la guitarra d'Adrià Bonjoch i el contrabaix de Pep Coca. Una historia sobre la maldat de la societat i la manipulació dels diners amb l'atractiu de l'actuació d'una gran actriu, cara de veure als escenaris en els últims anys.