La Sala Atrium i la Nau Ivanow organitzen novament el cicle DespertaLAB, amb la intenció de donar suport a creadors amb la necessitat d'investigar nous llenguatges. El programa,encara per concretar a hores d'ara, es desenvoluparà del 7 de juny al 30 de juliol i estarà integrat per tres produccions catalanes i una altra vinguda de Mèxic.
El primer espectacle és una nova produccio de The Mamzelles que experimenten la situacó de les dones a la màfia. El muntatge incorpora una degustació que s'acabarà de cuinar a l'escena i que es compartirà amb el públic.
Siamo in Calabria, a la fina degli anni 90, in la cucina de la casa. Quatre done, le figlie del capo della Mafia Salvatore Maritzzo, stanno preparando il banchetto per il matrimonio de la figlia piú giovanne que sarà domani. In questo momento arriva le notizie che suo padre è morto, è stato ucciso (asesinado). Los otros hombres de la familia han huido como ratas. Ellas serán las próximas víctimas. En una sociedad absolutamente patriarcal, las mujeres cuentan poco, además en la familia Maritzzo, el padre nunca ha demostrado afecto por ellas. Este desafecto ha tenido especial incidencia en la pequeña, última esperanza de tener un varón, y que determinó la muerte de la madre.
En esta circunstancia extrema y con el cadáver del padre sobre la mesa, las cuatro mujeres vierten sus miedos, sus frustraciones, dirimen sus diferencias y toman la determinación de enfrentarse a su destino mirando de cara y con la frente bien alta.
The Mamzelles afrontan un nuevo reto y especialmente arriesgado, al prescindir de su potencial más brillante, el canto (solo cantan una melodía siciliana al inicio). Además se atreven y con nota a interpretar la primera parte (los casi veinte minutos iniciales), en fluido italiano (unos subtítulos en castellano sobre la pantalla del fondo, permiten seguir al espectador la trama), que paulatinamente pasará al castellano para facilitar la comprensión de cuanto sucede. La idea es potente y el espectáculo va de menos a más, con un final espectacular, que no vamos a revelar. Una comedia negra, negrísima, reivindicativa, con un trasfondo de calado contra esta sociedad patriarcal que anula a la mujer y se resiste a razonar y a perder su hegemonía.
A mi forma de ver, le falta un toque dramatúrgico. El cuadro está allí y tiene su garra, pero unas pinceladas bien puestas terminarían de darle la fuerza que merece, este tueste definitivo (en especial en esta primera parte demasiado plana). Por otro lado, los que seguimos a The Mamzelles, notamos a faltar toques musicales que cabrían perfectamente dentro de la trama. A destacar la sobrecogedora escena en que la hija menor agarrada al cadáver del padre intenta inútilmente recibir el afecto que el padre siempre le negó.
The Mamzelles (Paula Malia, Bàrbara Mestanza i Paula Ribó), autoras alimón de la dramaturgia y dirigidas y autodirigidas por Bàrbara i Paula Ribó, han incluido a una cuarta componente, la actriz Júlia Molins (Ona Palà, en la serie Cites), que interpreta a la hija casadera.
Una brillant i necessària iniciativa
El Festie (Festival de Teatre Independent), amb el lema Fes l´Indie, que celebra la seva primera edició amb voluntat de continuïtat, neix amb la voluntat d´oferir major visibi.llitat i obrint les portes d´un dels principals escenaris barcelonins i en plena temporada, a companyies emergents de contrastat recorregut que treballen propostes innovadores. Festie neix també amb el repte de donar forma a una programació amb tres premisses importants: la presencia de les dones, tant en la dramatúrgia, la direcció i sobre l´escenari, un to de comèdia reivindicatiu i l´ús de diferents llenguatges teatrals. Silvia Berna, ha estat des del Barts, l´ encarregada de dirigir i donar sortida a aquesta interessant proposta que mereix una fructífera continuïtat. Els espectacles escollits han estat: Mafia, de la companyia The Mamzelles (representacions els dies 27,28,29 i 30); París, una road teatre de tres amigues en to de comèdia negra, de la Companyia Les Cot (dies 3, 4, 5 i 6 de gener) i Philippe the sixth, en la que els reis de Shakespeare, convertits en executius d´èxit, han d´escriure urgentment el discurs més important de la carrera del nou rei, per la Companyia LAminimAL (dies 10,11,12 i 13 de gener). Des de www.recomana.cat, seguirem puntualment tot el cicle.
Tres artistes mutants, originals i inclasificables
Tres talents Paula Malia, Bàrbara Mestanza i Paula Ribó, són tres cantants-actrius nascudes el 1990, que es varen conèixer estudiant arts dramàtic a l´Escola Eolia i varen crear The Mamzelles, iniciant la seva trajectòria artística com a grup musical. A finals del 2011 publiquen el seu primer disc, Que se desnude otra (Discmedi), tota una declaració de principis on ja mostren el seu estil d´humor provocador, inclús “gamberro”, gens convencional, en un to de cabaret pop o pop teatral i una capacitat plurilinguistica cantant en castellà, català, anglès i francès. El 2013, aconsegueixen una notable popularitat a l´interpretar i cantar l´anunci televisiu, Envàs on vas?, de la Generalitat. A finals del 2014, publiquen el seu segòn treball, Totem (Discmedi). Paral.lelament a la seva gira de concerts, comencen a treballar amb el dramaturg i director Alex Mañas, obrint la porta a The Mamzelles Teatre, investigant nous models de teatre musical. Amb Alex Mañas estrenen diversos espectacles : My Sweet Country (Teatre Poliorama, 2012-13), The experiment (Teatre Lliure, dins del mini-cicle Aixopluc: 3 d´un glop, 2012), Orgía (projecte escrit per Mañas i dirigit, però no interpretat, per Mamzelles, Teatre Lliure, 2013), F.A.M.Y.L.I.A (primer espectacle escrit i dirigit integrament pel grup, on tampoc apareixen com actrius, 2014 a la Sala Atrium i el 2015, a La Seca Espai Brossa). Actualment i paral.lelament a l´espectacle Mafia, estan preparant el seu tercer treball discogràfic i treballant en dos espectacles més, Entrevistas con mujeres excepcionales, escrit i dirigit per Joan Yago i Monster, de David Greig, dirigida per Roberto Romei. Per saber-ne més, facebook the mamzelles.
text : ferranbaile@gmail.com