Moby Dick. Josep Maria Pou

informació obraIntèrprets:
Josep Maria Pou
Escenografia:
Beatriz San Juan
Vestuari:
Beatriz San Juan
Il·luminació:
Valentin Álvarez
Vídeo:
Miguel Àngel Raió
Producció:
Focus
Sinopsi:

El capità Ahab és un dels grans personatges de la literatura universal. Un ésser que evidencia l'obsessió humana que va més enllà de la raó, capaç de consumir la voluntat i eliminar qualsevol element bondadós de l'ànima.
De Moby Dick s'han realitzat múltiples adaptacions, algunes més properes a l'original que d’altres. Aquest muntatge està inspirat en la solitària figura d'Ahab i la seva lluita contra la balena. I convida l’espectador a fer un viatge a les profunditats de la bogeria d'un home capaç de tot per satisfer la seva obstinació.
Un espectacle total, valent i innovador.

Crítica: Moby Dick. Josep Maria Pou

21/03/2018

A bord del Pequod

per Toni Polo

No m’agrada la història de Moby Dick. Tot a Moby Dick és grandiloqüent: el sentit metafòric, les injustícies que hi trobem, les il·lusions, la bogeria, la por, la valentía, la llibertat, la superioritat, la dominació, la paranoia. Tot això hi és, a la novel·la de Melville, i m’interessa… però ocupa centenars i centenars de pàgines (dos volums, en l’edició que tinc). Tantes, que no he pogut mai llegar-les. Una versió de la novel·la firmada per Juan Cavastany, dirigida per Andrés Lima, amb Josep Maria Pou de capità Ahab i, cal dir-ho, d’una hora i mitja de durada, era la ocasió per enfrontar-me a la balena.

Pou exagera, crida, fa por. És valent, vengatiu, boig entre els bojos: “Yo no estoy loco. Yo soy la locura enloqued¡cida”. Ell sol aguanta la tempesta, per molt forta que pugui arribar a ser. Els contrapunts, Jacob Torres y Òscar Kapoya, que donen vida als altres personatges, equilibren la balança en escena per intentar controlar (si és que és posible) la desencadenada ira del capità. La tensió a l’obra va creixent en intensitat, en dramatisme, en tensió. I apareix la balena. Ella, la raó de vida del capità.

L’escenografia és el millor de l’obra. Ens fa l'efecte d'ésser al Pequod. Una proa mirant cap a un horitzó que es dibuixa, ara en calma tensa, ara en un mar rabiós, ara en una nit terrible a través de projeccions fins que irromp Moby Dick. Un teló gairebé transparent caurà sobre la nau donant a l’acció tota la profunditat i, des d’allà, la balena lluitarà per la seva vida, igual que Ahab. El duel és immens. L’escenari, també.

Trivial