Ningú no va als aniversaris a l'estiu

informació obra



Intèrprets:
Lluki Portas, María Alarcón, Matías Antón
Ajudantia de direcció:
Producció:
Maria Capell Pera
Sinopsi:

Aquest espectacle és una festa autèntica i el públic són els convidats. Una dramatúrgia participativa, aparentment esbojarrada, que avança sobre un collage d’històries i reflexions sobre el que som i el que volem arribar a ser i sobre el recorregut d'uns personatges que entren en contradicció amb l'obsessió per la permanència. Una radiografia de la societat actual en què conviuen els qui fan les coses per poder explicar-les i els qui les fan perquè no podrien no fer-les. Un projecte sobre desitjos i frustracions engendrat per Lluki Portas durant els seu pas pel Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega.

Crítica: Ningú no va als aniversaris a l'estiu

09/09/2017

Això és una foto o un vídeo? Genial

per Jordi Bordes

Preciosa capacitat de casar la poètica amb el kitsch; les gominoles amb el gust de la padrina de fer mitja  per fer alguna cosa i regalar-la. "Això és una foto o un video?" es pregunta ella, mentre la graven. Els dos actors mantenen la tensió d'aquesta festa sorpresa, on tothom hi és convidat i també a muntar el dispositiu amb només cinc minuts. Provem de respondre la pregunta de l'avia: És una foto o un vídeo?

És una foto perquè plasma uns personatges antiherois, que voldrien ser triomfadors, encara que de manera anónima. Ho és la Lluki farta que ningú vulgui anar als seus anversaris perquè cau a l’estiu. Ho és també el seu col·lega, animador de festes profesional, però que, tot i seguir les instruccions de la Youtuber (Amarillas manitas?), el resultat es més aviat desconcertant per a la homenatjada. De fet, el que fa trencar la poética és la incapacitat a treure’s de sobre la ràbia dels fracassos anteriors. Els girs són constants a base de petites escenes que s'intercal·len amb l'àpat, sí, però també amb altres aparicions estel·lars de personatges anònims que tenen un petit Paradís amagat, portes endins. També hi ha una reflexió sobre les noves tecnologies i la impossibilitat que Facebook deixi de recordar aniversaris de persones estimades difuntes. És un joc, un divertimento, però que, des d'uns personatges histriònics, aterren a moments d'una tendresa molt emotiva, que desarma l'audiència, ques s'ha sumat a descobrir cançons cantant tres notes o jugant al pica-paret.  Són dos personategs adults que no volen desprendre's de la seva infància. 

L'acció passa al pati del Museu Comarcal, amb una festa de comiat que recorda molt el celebrat Que vaya bonito dels teatrodeCerca. Sens dubte, toca alguns dispositius emocionals similars, però ara des d'una joventut i una frescor i atervint-se a trencar la relació dels dos protagonistes amb uns videos "marca de la casa".