Marcos Morau, coreògraf de l’ascendent companyia La Veronal, crea una peça per a la CND. La gran companyia estatal dirigida per José Carlos Martínez aposta pel talent emergent dels nostres joves creadors. Nippon-Koku camina entorn la idea de societat i autoritat per posar en dubte allò que som, on som i la naturalesa del nostre comportament dins del joc social del què, volent o sense voler, som absolutament còmplices.
Marcos Morau va crear el 2005 La Veronal, companyia formada per artistes procedents de la dansa, el cinema, la literatura i la fotografia amb qui ha creat diversos espectacles que han obtingut nombrosos premis i els millors elogis de la crítica i el públic. Marcos Morau és artista associat al Mercat de les Flors.
La Compañía Nacional de Danza, fundada el 1979, està actualment dirigida per José Carlos Martínez, ballarí estrella del Ballet de l’Òpera de París, des l’any 2011; el seu projecte és fomentar i difondre l’art de la dansa i el seu repertori en sentit ampli, incloent des del ballet clàssic i neoclàssic als llenguatges coreogràfics contemporanis. Acull tant creació espanyola com internacional, facilitant l’apropament de nous públics i impulsant la seva projecció nacional i internacional en un marc de plena autonomia artística i de creació.
Marcos Morau ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Danza 2013 en la modalitat de creació.
Marcos Morau i la Companyia La Veronal se situen en una òrbita creativa ben singular. És difícil trobar en el nostre context més immediat cap altre referent semblant. Problematitzen sobre el que narren, i alhora també impugnen la pròpia dansa. El resultat és sempre sorprenent, com ho és l'estat del Japó o Nippon-Koku, la coreografia geogràfica que aquest cop han fet per a la Compañía Nacional de Danza (CND).
Llegeix la crítica sencera al blog escena de la memòria