Ozom

informació obraText:
Josep Maria Lari
Direcció:
Josep Maria Lari, David Pintó, Victor Alvaro
Intèrprets:
Mag Lari
Companyia:
Gataro
Sinopsi:

OZOM és el nou espectacle de màgia on Mag Lari mira de sorprendre amb tot l’il·lusionisme del teatre, perquè hi ha apostat per un plantejament teatral diferent: OZOM transporta a un festival de màgia on actuen quatre il·lusionistes que han estat referents mundials en algun moment de la història de la màgia, i tot plegat presentat perl mateix Lari. 

OZOM també és un homenatge als grans mags que han convertit l’il·lusionisme en un art admirat al llarg dels segles. Un art que pretén desconcertar els sentits de la forma més dolça possible, de manera que el desafiament no és una lluita amb l’espectador sinó un joc entranyable que fa aflorar el nen que tothom porta dins.


Crítica: Ozom

02/01/2016

Senzillet...

per Teresa Bruna

'Ozom' és un d'aquells espectacles dels que no saps per on començar les lloances. Va, començaré per l'escenografia "senzilleta", en paraules del Lari, perquè és el primer que ens deixa la boca oberta. Després de conèixer la súperestàtua del Mag, una passada de voltes tan extravagant com divertida, entrem a un espai de grans finestrals, tot de filigrana daurada. Espectacular. Ep! No ho és tot: té la virtut de canviar d'aspecte i adaptar-se al que s'està explicant tan sols amb un joc de llums. La firma un tou de gent, però destacaré Miquel Setó, director i fundador d'Efímer, perquè és el nom que ens diu més coses. Aquesta companyia constructora per a altris i també creadora-exhibidora de propostes de gran format, és capaç de crear les il•lusions més impossibles unint tècnica i enginy. Els hem vist força vegades a Tàrrega, on tenen la seu, passejant els seus preciosos animals articulats pel Parc de Sant Eloi en temps de Fira. Efímer porta anys omplint de fantasia nombroses festes populars internacionals que els demanen el seu servei. Aquest és el nivell d''Ozom.' Senzillet! 

Ara li toca al Mag Lari. Primer de tot emfatitzaré que és elegant, una particularitat molt lligada als mags i que no s'hauria de perdre mai. També que té molta gràcia, que sap parlar als petits, que té un particular humor corrosiu-blanc que reserva als grans... I que ens meravella amb números espectaculars, que potser ja coneixem, però que mai deixen de sorprendre. Ah! I que a tot li busca la punta.

Doncs a 'Ozom'  encara va més enllà: demostra que és també un bon actor. S'ha inventat un espectacle de màgia amb dramatúrgia, on s'adjudica el paper d'amfitrió d'una de les sales més importants de -almenys!- Las Vegas. Després de l'èxit de 'Splenda', Lari  torna al gran format multiplicant-se per cinc  per fer un homenatge i alhora descobrir-nos quatre mags que existeixen o han existit. Ha comptat amb la inestimable experiència de David Pintó en la direcció escènica i amb una misteriosa veu en off de Pere Arquillué fent suggeriments al públic. 

Amb una agilitat impagable i ajudat per la modista Pepa Mogeda -"la meva segona mare" li he sentit dir- es canvia fins a 15 cops de vestuari. Quan fa de Lari, com es habitual, parla amb els espectadors i els proposa a "ajudar-lo en una cosa fàcileta."  Ens presenta Gin Clark, alter ego de Doug Henning, un dels Mags més importants de Las Vegas, que es va retirar prematurament. És un Mag molt colorit i pop, molt 70's . Un Lari clown. El segueix en Wenceslao Padró, -Wenceslao Ciró, escolapi de Castelterçol que exercia com a mag- acompanyat del Luisito, un nino preciós. El personatge, el nino i els ajudants, sobretot la monja ajudant, són senzillament encantadors. Un Lari ventríloc que es marca un petit monòleg. Canvi de vestuari apareix en Cirici Pascual en cadira de rodes. És un tribut al mag barcelonès Fructuós Canonge, que netejava sabates a la Plaça Reial i ho va deixar per fer de mag. Aquí, per més esforços que vaig fer, no vaig aconseguir veure el Mag Lari darrere la seva cara. Un Lari molt ben camuflat. Finalment coneixem el Mag Goretti, especialitzat en màgia gore, rèplica del Mag Criss Angel, encara viu i molt important a Las Vegas. És el dels trucs més grossos. Un Lari gran format i cantant, ja que ens regala un  'Soy rebelde' heavy molt divertit. 

'Ozom' és un gran espectacle, ple d'humor, teatral i ideal per tota la família. Sobretot per als nens, que tindran la sensació d'anar a un teatre de grans on els tenen en compte. I tots compartiran una bona estona amb un Lari imparable professionalment. Tots? No. N'hi ha un del públic que s'ho passarà malament... O no!