Sonetos del amor oscuro

informació obraDirecció:
Pep Tosar
Intèrprets:
Pep Tosar
Músics:
Joan Arto
Sinopsi:

Pep Tosar ha treballat de prop amb el guitarrista i compositor Joan Arto amb el què han creat una fina dramaturgia, filada nota a nota, vers a vers, que convida l’espectador a transitar emocionalment per les imatges dels sonets lorquians. El directe d’aquest projecte és una experiència catàrtica d’una volada única.

El projecte parteix del mateix punt d’on partien altres projectes d’aquesta naturalesa, concebuts i realitzats pel dramaturg, director i actor, Pep Tosar. Poemes a Nai, per una banda, una antologia de l’obra poètica de Miquel Àngel Riera, gravat en format CD, l’any 1991 i representat en públic centenars de vegades al llarg de tots aquests anys; Mallorca vers a vers, una antologia que ofereix a l’oient un recorregut poètic pels poemes més destacats que van ser escrits en Català des de Mallorca al llarg del segle XX.

Des de Costa i Llobera o Joan Alcover fins a Andreu Vidal, passant per Blai Bonet, Miquel Bauçà, Damià Huguet o el mateix Riera.

Ara és el torn de Lorca i els seus Sonetos del amor oscuro.

Crítica: Sonetos del amor oscuro

09/06/2022

Dolor, complicitat i frescor

per Jordi Bordes

Pep Tosar torna a rescatar la rima sonora i surrealista de Federico García Lorca. Si ja va fer una peça, amb la seva clau de documental gravat, música, dansa i vers a Federico García, ara presenta, en realitat un concert auster que posa el conjunt musical (un sextet que es desplega per fases, depenent l'orquestració de cada vers, a càrrec de Joan Artó). És un recital que beu de la simplicitat com aquell que va dedicar al poeta Miquel Àngel Riera a la Sala Fènix amb Poemes a Nai.

Sonetos del amor oscuro (del qual se n'ha fet un disc i un àudiollibre) són els 11 poemes que Lorca va escriure a Cuba, just sortir de Nova York, una ciutat que l'havia aclaparat prou, com recordava el recital escenificat (aquell, sí) de Joan Vázquez Ciutat de gespa, al Maldà. Viridiana ja va presentar al 2019 Amor oscuro [Sonetos], una mena de dolorosa biografia en què Lorca recitava aquests versos (com qui els escriu) alhora que recordava els seus amors frustrats. I és que en aquest poemari delata la seva homosexualitat, alliberant-se, probablement, contagiat per la frescor tropical. I en aquesta confessió hi ha un alliberament i, puntualment una festa, gràcies a la musicalitat de son cubà d'algun dels seus poemes.

Pep Tosar és un actor que reivindica les autories arraconades, marginades pel Poder. Lorca té un gran pedesatl, però, contrariament, va ser assassinat per les forces feixistes i encara no s'ha trobat el seu cos, com un republicà més dels morts a les cunetes. Tosar, en tot cas afegeix una nova paleta, amb un aire fresc, que és el que queda un cop supurat el dolor (imaginant la joia de Lorca en la veritat cubana, incapaç de saber quin seria el seu tràgic i injust final). alcostat de Lorca, Tosar ha celebrat la feina de molts illencs com ara Blai Bonet (La casa en obres), Damià Huguet (Esquena de ganivet) o Vicent Andrés Estelles (Les ulleres d'Estellés).

Dimarts agraïa l'atenció de la Fundació Romea per la convocatòria del concert. és un actor i estima que cura a l'extrem els seus projetes i que sovint se'n resent quan es bandeja les seves propostes artístiques, sepre pensade sper a un públic selecte, fidel i entregat. Tosar encara convoca i redimeix i ell ho celebra amb aquell mig somriure d'alleujament.