Sphera

informació obraSinopsi:

Aquest duet de dansa contemporània explora en una peça visualment impactant la relació entre la Lluna i la humanitat, especialment la cara lluminosa del satèl·lit.

SPHERA és un duet de dansa contemporània per a espais no convencionals. Aquesta peça visualment impactant explora la relació entre la Lluna i la humanitat, especialment la cara lluminosa de l'astre. SPHERA és una dansa de cossos líquids que es transformen i flueixen sota la influència del satèl·lit més antic de la Terra: la Lluna.

A cavall entre el Regne Unit i Catalunya, HUMANHOOD produeix obres úniques que fusionen la física moderna i el misticisme oriental amb un llenguatge fluid únic. Sota la direcció artística de Júlia Robert i Rudi Cole, HUMANHOOD s’ha convertit en una companyia de gran recorregut internacional i excel·lència artística. L’espectacle Torus, presentat al Grec Festival de Barcelona 2019, va ser nominat a millor coreografia als Premis de la Crítica Catalana.

Les funcions al Centre d'Art Tecla Sala de l'Hospitalet són d'entrada lliure amb mesures anticovid.

Les funcions al Molí d'en Ribé de Santa Coloma són gratuïtes amb reserva prèvia.

Crítica: Sphera

15/03/2021

Lluna endins, sempre místics

per Jordi Bordes

Humanhood projecten cercles cap endins, cap al seu interior. Ballen des d'un misticisme hipnòtic i, en la seva versió d'escena Torus, el completen amb un joc de llums que absorbeix i captura tota la platea. El nou treball, sobre una circumferència blanca evocant la lluna plena, engega amb uns moviments lents, com si fos complicat moure's per una gravetat inesperada en el satèl·lit. La peça manté la concentració habitual del duet que, si inicialment evoluciona sobre cada un d'ell, mica en mica van trobant-se en l'espai i construint figures acrobàtiques, que aporten aire en el salt i terra per subjectar l'equilibri. Els dos cossos, de complexitats ben diferents, s'alinien i treballen en uns moviments acompassats sense quasi mirar-se, atenent més a l'infinit del seu interior que a l'horitzó de la Tecla Sala. El nou muntatge, que s'ha programat dins del cicle Filatures de La Quinzena de dansa convida els ballarins a dialogar amb els edificis que antigament van ser fàbriques industrials.

Sphera està pensat per ser ballat en nits de lluna plena, en què la foscor convidarà a una major interiorització del moviment i de l'emoció que vol expressar. Tot i així, amb el sol lluent del dissabte passat, el duet ha après a moure's des d'uns ressorts tant físics com místics. Fins a la salutació final en què el somriure pels aplaudiments despleguen una humanitat que traspassa. Sphera funciona com a antagònic d'Orbis, un ball en la nit de lluna nova. La compan yia construeix una coreografia en forma de ritual tàntric, que demana un certa volntat de l'espectadro de quedar-se absort i accedir a una contemplació que l'apati d'aconseguir cap tesi, o de disparar línies infinites amb els seus braços: aspiren ballar cap endins, ben profund i mantneir un ritme per garantir una connexió amb els espectadors. Que no és poc.