Tom Sawyer detectiu

Familiar | Musical

informació obraComposició musical:
Marc Sambola
Companyia:
Lazzigags
Direcció:
Miquel Agell
Autor:
Basat en la novel·la de Mark Twain
Adaptació:
Lletra: Lídia Linuesa, Llibret: Miquel Agell
Coreografia:
Ester Bartomeu
Escenografia:
Eloi Linuesa
Il·luminació:
Roger Blasco
Vestuari:
Leo Quintana
Caracterització:
Toni Santos
Ajudant de direcció:
Lluis Garrido
Intèrprets:
Marc Andurell, Marc Udina, Ferran Castells, Belén Alonso, Xavi Duch
Músics:
Andreu Moreno (bateria), Isaac Coll (baix elèctric), Pau Figueres (guitarres), Gerard Alonso (piano), Laia Martí (viola), Naüm Monterde (clarinet)
Sinopsi:

És primavera, i Tom i Huck pateixen una estranya febre primaveral, una malaltia que es curarà a l’instant, quan tia Sally els convidi a passar uns dies a casa seva. Sembla que l’oncle Silas està passant per un mal moment, i potser la presència dels dos amics l’ajudi...

Tom s’acaba de comprar per correu un kit de detectiu, i ja té ganes d’estrenar-lo. L’ocasió doncs, és immillorable. Una desaparició inesperada, un assassinat misteriós i un robatori de diamants constitueixen els ingredients bàsics d'aquest còctel intrigant que ens relata Huckleberry Finn, el braç dret de Tom Sawyer, que ens podrà demostrar les seves capacitats detectivesques, jugant amb l’observació, la deducció i la intel·ligència. El mític heroi juvenil ens sorprendrà amb una lògica fora de l'abast de molts adults.

Espectacle musical amb música original basat en la novel·la de Mark Twain

Crítica: Tom Sawyer detectiu

07/03/2014

Proposta àgil

per Ferran Baile

Miquel Agell, al front de la Companyia Lazzigags, ha adaptat el text agilitzant-lo i l´ha portat a l'escenari en clau de musical. Amb una encertada escenografia mudable i suggerent, un bon elenc actoral, un vestuari encertat i una àgil i imaginativa posta en escena, Tom Sawyer detectiu, esdevé un divertit espectacle, que sap conservar les essències dels personatges de Twain i fer-lo entenedor i engrescador per a un públic actual i d´edats entre els 8 i els 14 anys, que en molts casos encara no ha llegit els llibres de Twain.

L´acció ens porta per llocs ben diversos (la casa de Tom Swyer i la seva tia Sally, el vaixell que navega pel Mississippi, el camarot del vaixell de Jake Dunlop, la casa de l´oncle Silas, l´oficina i la presó del sheriff, el jutjat...). Especialment original és la escena del jutjat on solucionen els molts personatges d´una forma molt ocurrent i efectiva i on donen entrada, com en altres moments de l´obra a nens i nenes de diverses escoles on els Lazzigags estan donant classes de teatre a Barcelona, la Concepció i Vila Olímpica. 

 En escena, els joves actors Marc Andurell i Marc Udina, interpretant a Sawyer i Finn, i els veterans Ferran Castells (al que heu vist en diverses series de televisió i en molts muntatges teatrals), Belén Alonso (a la que heu vist en diversos muntatges de Zum Zum Teatre) i en Xavi Duch (que va ser a Pippi Langstrump i altres muntatges de Lazzigags i El Musical més Petit), que es multipliquen en la resta de personatges fent un autèntic “tour de force” actoral (les ties Polly i Sally, l´oncle Silas, él sheriff, el capità del vaixell, Jake i Júpiter Dunlop, l´advocat defensor, el fiscal, el jutge i els facinerosos). 

La música és del guitarrista i compositor Marc Sambola (El projectes dels bojos, Si quieres dulces no pidas calamares i les bandes sonores de les pel.lícules Marahaba i les sèries Xadom i Tramaram), co-director de la Companyia La Barni i les lletres de les cançons de Lidia Linuesa, que asumeix les tasques de productora. Les coreografies de la reconeguda actriu-cantant-ballerina i coreògrafa Ester Bartomeu. L´escenografia de capses de fusta i baguls amb aires de Mississippi és obra de l´Eloi Linuesa. El vestuari de Leo Quintana.


Mark Twain (1835-1910), va escriure el seu universal llibre Les aventures de Tom Sawyer el 1876, l´any 1885 va publicar Huckleberry Finn centrant-lo enla figura de l´amic inseparable de Sawyer i Tom Sawyer detectiu data del 1896.


UNS ENCERTATS ARTISTES-PRODUCTORS

Han passat quasi 20 anys des de que els entusiastes actors Lidia Linuesa i Miquel Agell varen crear la companyia Lazzigags en un pis del barri de Sants. Des d´aquell inicial Supertot al Jove Teatre Regina. Han estat forces muntatges i produccions per a infants i per a adults els que han impulsat la seva trajectòria, amb encerts meritoris com Pippi Langstrump i Sherlock Holmes i el Club dels pels rojos, en el gènere familiar, Reacció de l´autor alemanys Luz Hübner, pel públic jove i adolescent (Sala Beckett) o i Actes indecents : els tres judicis d´Oscar Wilde (2004, estrena al desaparegut teatre Artenbrut), L´importància de ser Frank (Teatre Gaudí, 2011) o els excel.lents Ojos verdes y Le llaman Copla de la Companyia La Barni (en gira per Espanya).

Per saber-ne més consulteu la seva web, www.lazzigags.com