Torus

informació obraCompanyia:
Humanhood
Producció:
Humanhood
Sinopsi:

En termes geomètrics, Torus és una figura circular popularment coneguda com a “dònut”, una forma geomètrica que es troba arreu de la natura. La companyia Humanhood ha pres aquesta forma tridimensional com a punt de referència de la seva primera peça de grup, un espectacle per a cinc ballarins que explora els processos dels sistemes dinàmics des del ritme i la interconnexió dels cossos. Torus oscil·la entre l’explosió física i la implosió energètica. La base fonamental de tot plegat és el ritme. Els ballarins es converteixen en un organisme en moviment, una entitat autònoma en constant evolució. La connexió i la dinàmica de grup es palpen tant en el moviment com en l’estat mental. Les parts formen un tot, generen composicions, es sincronitzen amb els ritmes cíclics dels elements coreogràfics, esdevenen espai i temps.

Aquests dies de confinament no hi ha teatre. Amb l'objectiu de reconfortar i acompanyar aquests dies de soledat i estranyes, moltes companyies que han penjat vídeos dels seus muntatges. Recomana, sensible a la iniciativa desinteressada dels artistes, els ordena a través del web.  Podreu accedir a les gravacions clicant la pestanya del video de les fitxes.

Finalista a coreografia. Premis de la Crítica 2019

Finalista a ballarina. Premis de la Crítica 2019

Crítica: Torus

30/04/2019

Dansa contemporània en una atmosfera còsmica

per Núria Cañamares

La companyia Humanhood parteix del cercle (tor, derivat del llatí ‘torus’, n’és la figura geomètrica) per explorar en el llenguatge del moviment. A través de la més deliciosa dansa contemporània, dibuixa una línia sinuosa, sense sotracs ni desviacions, que condueix l’espectador per un periple gairebé hipnòtic ple de troballes.

Mostra un domini absolut de la composició i el ritme. Captiva amb la creació d’una còsmica atmosfera lumínica, sonora i plàstica realçada pel fum que omple una escenografia necessàriament buida i ho impregna tot, també el vestuari. La interpretació dels ballarins, cinc cossos compenetrats com una massa uniforme que, alhora, troben la llibertat de la individualitat –en grup o en solo–, és magnífica, orgànica, magnètica.

La delimitació coreogràfica, amb actes clarament diferenciats i amb una energia definida i controlada, doten la proposta d’un alè continu. Una peça brillant, elegant, perfectament dissenyada i executada que passa com un sospir.

S’ha estrenat a Catalunya en el marc del Sismògraf –n’ha estat un dels plats forts– i es tornarà a veure al Festival Grec 2019, al Mercat de les Flors. No la deixeu escapar. I estigueu ben atents, reserva una sorpresa de gran bellesa que us deixarà sense paraules. Talment com si passés un àngel.