TROIA, una veritable odissea!

Teatre | Òpera

informació obraDirecció Musical:
David Costa
Text:
David Costa
Escenografia:
Xavier Erra
Companyia:
Cor de Teatre
Vestuari:
Marta Rafa
Caracterització:
Marta Rafa
Il·luminació:
David Bofarull
So:
Marc Paneque, Joan Carles Ros “Rosky”
Producció:
Somfònics
Autoria:
Philippe Claudel
Direcció:
Guy Cassiers
Sinopsi:

Us atreviu a viure la Ilíada i l’Odissea com mai us les han explicades? Els integrants de Cor de Teatre (Operetta, Allegro…) ens faran viatjar amb les seves veus per alguns dels episodis més representatius i emocionants d’aquests dos poemes èpics, fundacionals de la cultura europea. Reviurem l’Olimp i els seus déus, el rapte d’Helena, la guerra de Troia, acompanyarem Ulisses en el seu perillós viatge de retorn a Ítaca, ple d’aventures. Un espectacle polifònico-teatral que és alhora un recorregut a cappella pels grans cors de la història de la música, amb peces de Purcell, Bach, Händel, Mozart, Verdi o Wagner.

Crítica: TROIA, una veritable odissea!

27/12/2018

Polifònic i humoristic i divertit Homer

per Ferran Baile

A Troia, una veritable odissea!, trenta cantants-actors polifacètics recreen amb una enginyosa i constantment creativa posta en escena i amb gran sentit de l´humor, les dues obres fundacionals de la literatura europea, L´Ilíada i l´Odissea. Així assitim al relat del gran Homer sobre la guerra de Troia i una vegada conquistada la ciutat per l´exercit grec, al posterior i accidentat viatge d´Ulisses de retorn a casa. Un musical polifònic integrament cantat que utilitza de forma molt encertada i convincent grans composicions per a cors, arranjades per ser interpretades a cappella. Així anirem escoltant dins del continu joc escènic i molt ben inserides obres de Mozart, Bach, Wagner, Verdi, Dvorak, Elgar, Purcell, Haendel i Grieg. Tot un plaer per les oïdes i tot un divertit joc teatral pels ulls.

El guió i la direcció musical és de David Costa, creador del Cor de Teatre, que compta amb el seu col.laborador habitual als arranjaments musicals, en Pere-Mateu Xiberta. La direcció escènica i la coreografia és de Joan María Segura i Bernadas (director-actor-cantant-ballarí i coreògraf, co-fundador d´Egos Teatre i director de nombrosos muntatges a Barcelona i també a Madrid). L´escenografia mutant de Xavier Erra i el vestuari i caracterització de Marta Rafa.

Un espectacle molt recomanable per anar a veure i gaudir en família (a partir de 13-14 anys) i amb amics, que llueix plenament a l´escenari del TNC.

Imprescindible conèixer Cor de Teatre

Fa 20 anys a Banyoles va començar un màgic fenomen musical i escènic, de la mà del músic i director David Costa va néixer un cor que iniciant-se de forma convencional, si bé sempre mirant el fet teatral, va anar evolucionant fins a crear una personalitat pròpia i obrir un nou camí escènic.  El Cor de Teatre va donar el salt a una nova dimensió, trencant esquemes i sorprenent a tothom el 2010 amb l´estrena d´Operetta, un treball conjunt que varen prepar amb el dramaturg i director Jordi Purtí, i que va ser un èxit rotund de crítica i públic. El 2009 però, ja havien sorprès a Barcelona, concretament al Teatre Gaudí, amb l´espectacle El Concert, el primer que va obrir camins per França, encara en la recerca del camí que desprès trobarien de plé amb Jordi Purtí, i que temps abans anavne buscant amb Un…s! (1999, el seu primer espectacle) i Son(g)s de Cabaret (2003), sota la dirección de Xicu Massó. L´espectacle Operetta, es va representar als teatres Poliorama, Victòria, Teatre Nacional de Catalunya i Gran Teatre del Liceu i Théâtre Antoine de Paris, realitzant una gira europea desprès del seu èxit al Festival de Théâtre d´Avignon, per França, Suïssa, Bèlgica i Alemanya. Cent cinquanta ciutats varen poder gaudir d´Operetta, al llarg de prop de 350 funcions, que van arribar a més de 120.000 espectadors. Va aconseguir el premi Butxaca al millor espectacle familiar i va ser nominat al premi Max, com espectacle revelació, entre altres premis.

El 2014, estrenaven un nou espectacle en la línea començada per Operetta, que portava per títol, Allegro, ara en sols 14 interpretes, i dirigits per Paco Mir-Tricicle.  De nou èxit i un munt de funcions.

Cor de Teatre ha creat una autèntica escola musical-teatral, de la que va sorgint una continuada pedrera d´artistes, que es van foguejant al Cor de Teatre Small. www.cordeteatre.com

David Costa, un director visionari

Tenor i director musical és el fundador i motor principal del Cor de Teatre. Director i profesor de cant de diferents projectes educatius, grups teatrals, actors i actrius. Treballa amb Joaquim Proubasta i Cor de Teatre per la consolidació de diversos projectes vocals polifònics. Ha estat productor de diversos projectes discogràfics, amb grups de cambra, orquestres, cors i solistes nacionals i internacionals. Va ser el director musical del memorable espectacle La flauta mágica-Variacions Dei Furbi, de la compañía Dei Furbi, que va aconseguir el premi Max al millor espectacle el 2014.  Col.laborador des de fa anys d´Els Pastorets de Banyoles, ha aconseguit fer d´aquest espectacle un dels millors, si no el millor, des de la perspectiva musical i sens dubte són una de les representacions més recomanables de Catalunya.

text, ferranbaile@gmail.com