Un enemic del poble

informació obra



Autoria:
Henrik Ibsen
Adaptació:
versió lliure de Juan Mayorga, Miguel del Arco
Direcció:
Miguel del Arco
Intèrprets:
Blanca Apilánez, Pere Arquillué, Roger Casamajor, Mar Casas, Rafa Delgado, Pablo Derqui/ Santi Ricart, Miquel Fernández, Miquel Gelabert, Eli Iranzo, Mónica López, Jordi Martínez, Anabel Moreno, Joan Raja, Santi Ricart, Andrea Ros
Producció:
Teatre Lliure
Escenografia:
Eduardo Moreno
So:
Sandra Vicente
Traducció:
Cristina Genebat
Vestuari:
Ana López
Il·luminació:
Juanjo Llorens
Composició musical:
Arnau Vilà
Vídeo:
Joan Rodón
Ajudantia de direcció:
Israel Solà
Sinopsi:

El dramaturg i director Miguel del Arco, de qui hem vist al Lliure 'La violación de Lucrecia' i 'Juicio a una zorra', accepta el repte que li llança aquest teatre català i s’enfronta a un clàssic del segle XIXd’una vigència terrible. L’abús de poder, la corrupció, la hipocresia, la manipulació de les masses i la noció del bé comú són només alguns dels temes d’aquest muntatge que protagonitza Pere Arquillué.

'Enemic del poble', hostis publicae, és un terme que ja contemplava el dret romà per acusar algú equiparant-lo al soldat enemic que lluita contra la Républica amb les armes a la mà. Qui és però un enemic del poble? Qui l’acusa de ser-ho? I quin és el procés que el porta a ser anomenat així? L’enemic del poble és, aquí, Thomas Stockmann. Un metge, un home de ciència que descobreix que la base de l’economia del seu poble, l’aigua d’un balneari que és la seva font principal d’ingressos, conté una bactèria perjudicial per a la salut. Stockmann decideix, doncs, advertir tothom. Però què ve abans, la veritat i la salut pública o el sistema econòmic que sosté les seves vides? Ibsen assenyalava ja el 1883 molts dels possibles grans mals de la societat capitalista i ens deixava obertes totes aquestes grans preguntes que encara avui, o avui més que mai, prenen tot el seu sentit.

Crítica: Un enemic del poble

27/01/2014

Una posada en escena pensada per a agradar

per Jordi Bordes

Miguel del Arco ha estat generós en els efectes. L'espai, el repartiment, la grandiloqüència busquen convèncer un ampli sector de públic. I ho aconsegueix. Perquè la peça transita molt ràpida amb unes interpretacions molt celebrades de tot el repatiment. Potser sí que el conflicte entre el doctor (que denuncia la contaminació de l'aigua en un blaneari pròsper) amb la resta de les forces vives del poble resulta massa maniqueu, per a la nostra època. Seria més controvertit aportar un aire més ambigu: argumentar millor les raons dels que deixen a l'estacada l'heroic doctor Stockmann. 

Miguel del Arco es va estrenar a Barcelona en una depuradíssima La función por hacer a la Villarroel (2010), una versió ben despullada de cap artifici del Sis personatges en busca d'autor, de Pirandello. A la Fabià Puigserver del Lliure ha tirat d'efectes (tot i que la il·luminació a vegades faci estranyes ombres en el despatx del director del diari local) per convertir aquell drama social en una peça per a un públic molt majoritari. Se'n surt airós.