Vaig ser Pròsper o recordant La tempesta

informació obra


Aquest espectacle forma part de l'Itinerari Recomana
Premis BBVA de Teatre 2020
Itineraris recomana

 Es tracta d’un dels muntatges més celebrats pel públic i la crítica del Projecte Ingenu. Estrenat a La Seca el 2018, pren com referent La tempesta de Shakespeare per construir-ne una versió molt lliure. Pròsper es troba aïllat de la vida mundana en una mena de palau. Desconnectat de l’exterior, únicament rep visites esporàdiques de la seva filla Miranda. Ens trobem davant un espectacle de teatre-dansa coral on la companyia excel·leix en la cohesió grupal. La precisa i delicada coreografia gestual composa la línia narrativa de d’un espectacle gairebé sense text. L’acció dramàtica es centra en els records del protagonista interpretat pel ballarí i coreògraf Víctor Rodrigo. Un bon colofó per tancar la trilogia Shakesperiana que Projecte Ingenu inaugurà amb Hamlet (2014) i continuà amb Romeo i Julieta (2016). Article redactat per Iolanda G Madariaga

Aquest espectacle forma part de l'Itinerari Recomana
Premi BBVA de Teatre 2021

Es tracta d’un dels muntatges més celebrats pel públic i la crítica del Projecte Ingenu. Estrenat a La Seca el 2018, pren com referent La tempesta de Shakespeare per construir-ne una versió molt lliure. Pròsper es troba aïllat de la vida mundana en una mena de palau. Desconnectat de l’exterior, únicament rep visites esporàdiques de la seva filla Miranda. Ens trobem davant un espectacle de teatre-dansa coral on la companyia excel·leix en la cohesió grupal. La precisa i delicada coreografia gestual composa la línia narrativa de d’un espectacle gairebé sense text. L’acció dramàtica es centra en els records del protagonista interpretat pel ballarí i coreògraf Víctor Rodrigo. Un bon colofó per tancar la trilogia Shakesperiana que Projecte Ingenu inaugurà amb Hamlet (2014) i continuà amb Romeo i Julieta (2016).

Article redactat per Iolanda G Madariaga


Adaptació:
Marc Chornet Artells
Autoria:
basat en W. Shakespeare
Escenografia:
Laura Clos (Closca)
Il·luminació:
Laura Clos (Closca)
Vestuari:
Marta Rafa
Vídeo:
Alfonso Ferri
Assesoria de moviment:
Víctor Rodrigo
Ajudantia de direcció:
Jaume Viñas
Intèrprets:
Toni Guillemat , Cristina López, Neus Pàmies, Martí Salvat, Víctor Rodrigo, Roser Tàpias , Xavier Torra
Sinopsi:

Vaig ser Pròsper o recordant La Tempesta és un projecte de creació que parteix del text shakesperià de La Tempesta per a fer una posada en escena propera al teatre-dansa on el vell Pròsper (interpretat per un ballarí, Víctor Rodrigo), viu en solitud, anys després d’haver retornat a Milà, intentant recordar allò que un dia fou la seva vida.

En el text original, Shakespeare retrata l’absurd de les relacions de poder i de la política. Quan l’ambició personal passa per damunt de la vocació de servei a la comunitat, tota acció política esdevé arbitrària i tirana. Al final de La Tempesta, Pròsper es reconcilia amb el Rei de Nàpols i amb el seu germà, aconsegueix casar la seva filla Miranda amb Ferran, el príncep de Nàpols. Plegats tornen cap a casa, a Milà. Cap d’aquestes decisions es prenen pensant en la responsabilitat d’aquests
mandataris vers el seu poble. Només per interès personal.

Crítica: Vaig ser Pròsper o recordant La tempesta

23/04/2018

Projecte Ingenu se superen un cop més amb un Shakespeare coreogràfic

per Pep Barbany

3 raons per veure "Vaig ser Pròsper..." i una per fer altres plans

Raó número 2: qui cregui que és possible un Shakespeare “sense paraules”. Després del magnífic “Romeu i Julieta”, estrenat també a La Seca, els Projecte Ingenu tornen al gran autor anglès però assumint un nou repte: fer una obra molt física, coreogràfica, on paradoxalment la paraula és gairebé inexistent. L’experiència resultant exigeix al públic una predisposició semblant a la dels espectacles de dansa contemporània: no hi estem acostumats però com més es gaudeix “Vaig ser Pròsper o recordant La tempesta” és deixant-se portar pel moviment, la música, les llums… Sense intentar entendre gaire cosa. No és fàcil, però us asseguro que és la millor i potser l’única manera.

Raó número 2: és possible transportar-nos a l’interior de la ment humana amb el teatre? La resposta sobre si ho han aconseguit o no la tindrà cadascun dels espectadors, però això és el que han intentat Projecte Ingenú. A partir d’un dels personatges de “La tempesta” de Shakespeare, el duc i mag Pròsper, ens endinsem en la ment d’aquest personatge en els seus últims dies, sense saber si assistim a la visió dels seus somnis, la seva demència o a la seva lucidesa. Com si es tractés tot plegat d’un somni, es barregen personatges, cançons i situacions surrealistes, entre màgiques i fantasmagòriques, que fins i tot sense entendre-les tenen la capacitat de captar la nostra atenció i fer-nos sorprendre i fins i tot somriure.

Raó número 3: una coreografia perfecta, un grup d’actors en estat de gràcia. És cert que aquí no hi ha versos de Shakespeare que hagin de recitar, però després de meravellar-nos amb un fresc i energètic Romeu i Julieta i un tendre i poètic Yerma aquest magnífic grup d’actors ens sorprenen de nou executant una coreografia gairebé perfecta, a estones divertidíssima, a estones a una velocitat impossible, i sempre amb una precisió mil·limètrica que ens arrossega de principi a fi. Queda clar que són molt bons, que s’ho passen bé actuant i creant junts, i que tenen set de nous reptes en cada nou espectacle. És un plaer veure’ls en acció.

Raons per fer altres plans: si us espanta allò que voleu entendre i no enteneu. Si us espanta allò que voleu entendre i no enteneu.Si us agraden un teatre més clàssic, més mastegat, en què l’argument s’entengui, aquesta obra no és per vosaltres. Aquí es tracta de gaudir amb els moviments, amb l’humor subtil, i imaginar-se que som dins un somni. Si això us posa nerviosos perquè constantment hi voleu donar sentit a tot, millor que feu altres plans.

Trivial