Balneari Maldà 3: El Poder

Teatre | Musical

informació obraIntèrprets:
Robert González, Lluna Pindado, Arnau Puig
Direcció Musical:
Ariadna Cabiró
Músics:
Ariadna Cabiró (piano)
Dramatúrgia:
Anna Maria Ricart, Xavi Morató, Ariadna Pastor, Adrià Aubert
Direcció:
Adrià Aubert, Toni Galmés
Coreografia:
Anna Romaní
Assesor de moviment:
Anna Romaní
Composició musical:
Llorenç González
Escenografia:
Enric Romaní
Producció:
Marina Marcos Aixalà
Autor:
Jaume Miró
Sinopsi:

Darrera part d’una trilogia sobre tres qüestions que ens fan sortir els colors a tots: la identitat, l’educació i el poder. Fer l’últim capítol del Balneari Maldà sobre “el poder” no ha estat feina fàcil, precisament pel tema escollit. Ja als primers assaigs vam començar a entreveure una lluita d’egos entre els actors i la pianista que, sumades a la vanitat dels dramaturgs i el director han acabat desembocant en una mena de dictadura teatral liderada per l’assistent en pràctiques de la companyia.

Gràcies a la mediació d’una productora hipòcrita capaç de quedar bé amb tothom a la vegada, el resultat ha estat una cosa semblant a la que s’esperava dels altres balnearis, de manera que el públic gairebé no en patirà les conseqüencies. Així doncs, en aquest cabaret temàtic hi podrem trobar des del judici d’un hàbil jutge corrupte fins a la discussió d’un actor amb una blogaire mafiosa, i comptarem amb la participació de personatges com Arnau Puig, Hitler, Marilyn Monroe, Mozart o el Papa Borgia.

Crítica: Balneari Maldà 3: El Poder

13/06/2016

Balneari Maldà: situat en un entorn natural de gran bellesa, és un oasi per fer cures d'estres amb servei d'aigua i... altres

per Teresa Bruna

Els Balnearis del Maldà són això: balnearis. Els obren els dilluns, aquell dia pesat que passem com podem i, a la nit, tot i sent el tradicional dia festiu dels actors, tenim la sort que funciona un teatre: el Maldà. Hi anem i... és un festival! Una banyera de bombolles no serà mai tan recuperadora com l'estona que em van oferir Els Pirates al seu Balneari 3: El poder. 

En aquesta crítica parlaré poc de l'espectacle, no us vull fastiguejar ni un sol dels números que s'hi ofereixen. Els heu de viure i deixar que us reconfortin. Parlen del poder, dels fils que el mouen, de la seva finalitat: els diners... Cal saber, això si, algunes cosetes:

Que l'Arnau Puig, que ha treballat o format part de força companyies de teatre (Antonietes, La Padrina, La Calòrica, Jove Companyia del TNC...), també ho ha estat d'Els Pirates Teatre (Nit de Reis...)

Que aquest jove actor, un bon dia va fer de contrapunt a alguns companys que es presentaven al càsting de Joc de l'amor i de l'atzar, de Marivaux, que va dirigir Josep M. Flotats. I que uns mesos més tard es va trobar amb la sorpresa que en Flotats li proposava fer un duel interpretatiu amb ell a Ser-ho o no (Per acabar amb la qüestió jueva), arribant a comparar-lo amb Gerard Depardieu. Ho van tirar endavant i l'èxit de l'espectacle va ser -i és- total. A hores d'ara encara continuen una molt espessa gira per Catalunya.

Això té a veure amb el Balneari? Si. I m'havia d'assegurar que ho sabíeu. Sempre pot haver un despistat...  

El Balneari 3, com els altres dos, s'estructura en format cabaret i en gags curts, i exposa totes les formes de poder que se'ls ha acudit i que han pogut entrar en la vora 1h 30 de l'espectacle. Què més? Potser que Els Pirates venen les entrades ells mateixos i s'asseuen a veure el Balneari, si queda lloc. I ...va, perquè no sigui dit que no dono pistes:  hi surt en Hitler, un alcalde, la Marilyn, jutges, diversos corruptes, policies, vigilants, un actor famós  i ...crítics de teatre! 

Entenc que penseu que això no és ben bé una crítica, però la revista es diu Recomana i és el que faig. Us recomano aquest Balneari 3 de tot cor, amb tota la sinceritat que sóc capaç. És tan divertit, tan surrealista, tan especial, tan imaginatiu... Certament sóc del riure fàcil però m'ho agraireu. I surts amb un bon rotllo! Apunteu-vos no només aquest: ben aviat podreu anar (o tornar) a veure també els Balnearis 1 i 2 que els recuperaran aquest estiu. Jo ja friso per tornar-hi!