Compra'm

informació obraVídeo:
Vicenç Viaplana, Xanu, IEX
Intèrprets:
Mar Nicolás, Padi Padilla
Estrena:
Fira Tàrrega 2015, Fira Tàrrega 2015
Composició musical:
Tullis Rennie, Za!
Escenografia:
Jordi Queralt Suau
Direcció:
Insectotròpics
Companyia:
Vaca 35
Sinopsi:

"Compra’m" és una explosió de relats que neix d’un punt central: la història de la Capsa de Pandora. Partint del mite grec, l’espectacle aborda la possibilitat de redimir el món sota el perill de destruir tot allò que ens importa. Una reflexió sobre la felicitat, sobre com som i com aparentem ser. Una dualitat que marca els personatges, que cauen en la temptació de deixar de ser ells mateixos i que són convidats perversament a adquirir una felicitat falsa. Una reflexió profunda sobre la buidor de la societat de consum que ens consumeix dia a dia. Una producció multidisciplinària en live cinema de la companyia d’exploradors audiovisuals Insectrotròpics, acompanyats de la música atàvica i fascinant de Tullis Rennie i el duet Za! i l'escenografia de Jordi Queralt.

Espectacle inaugural Fira Tàrrega 2015.

Espectacle finalista al Premi de la Crítica Arts de carrer 2015

Crítica: Compra'm

12/09/2015

Gran format de carrer ideal per inaugurar Tàrrega

per Teresa Ferré

"Compra’m" és una obra formalment complexa on es combina teatre, vídeo, música i arts plàstiques en directe. Una proposta totalment fidel a l’esperit de la companyia Insectotròpics,que fa el pas d’aquesta manera al gran format. 

A través d’una gran pantalla l’espectador assisteix al resultat final de les diferents accions que tenen lloc en escena gràcies a l’efecte del croma, la gravació en directe d’una maqueta, la iconografia i els missatges obtinguts amb la pintura, a més del moviment de dues actrius apreciat al detall gràcies també a l’efecte multiplicador de la pantalla. Tecnologia pura i dura barrejada amb la música en directe de Za!, on es fusiona tant l’electrònica com algunes notes que evoquen les melodies més tradicionals, llenguatges servits a ritme trepidant fins a provocar expressament un efecte saturador entre el públic, en algun moment. 

En conjunt i respecte a la forma, "Compra’m" és fascinant en tant que combina a la perfecció els elements escènics més artesanals amb les aplicacions més tecnològiques, oferint una execució impecable que ensenya explícitament i volguda la trampa i el cartró.

Pel que fa al contingut assistim a la vida d’una noia, Lulu, des d’abans del seu naixement. És aquesta una història sense text, de dramatúrgia amb un objectiu clar: mostrar-nos la superficialitat de la societat occidental globalitzada en la qual vivim. L’excés, bàsicament representat a través del consumisme i la massa amorfa i sense criteri vestida amb una granota blanca i marcada per un símbol al front que els pren la individualitat, s’expandeix i domina el món quan s’obre la capsa i Pandora l’escampa, revisitant així un dels mites més populars de la cultura occidental. 

Tot i que el resultat de l’espectacle és força reeixit, cal puntualitzar que més a nivell formal que de contingut, la rebuda per part del públic fou força freda. Cal ressaltar però que, com a obra escollida per inaugurar un esdeveniment com Fira Tàrrega és d’un encert total, especialment si recordem la de l’any passat.