Definicions ambulants

informació obraCompanyia:
Eléctrico 28
Sinopsi:

Imagina un diccionari efímer en viu, on el món se sintetitza en un conjunt de definicions que et fan somriure, pensar, dubtar, qüestionar, estimar, commoure i canviar de perspectiva. Eléctrico 28 ens porta un observatori auditiu, ambulant i pop-up regentat per 2 personatges enamorats de la vida quotidiana. Si te’ls trobes, no deixis passar l’ocasió d’escoltar la seva particular versió del món que ens envolta.

Crítica: Definicions ambulants

13/09/2023

El motor de la definició fresca i surrealista

per Jordi Bordes

Hi ha un moment de la sobretaula en què, amb l'estómac digerint i el cap expandit després d'una llarga ronda d'acudits, arrenquen les ganes de dir-ne alguna de grossa. Potser una anècdota delirant famliar o pot ser la idea de forçar un joc de paraules inventat.

Eléctrico 28 deu tenir moltes sobretaules ocioses que els hi agrada imaginar més enllà de la realitat. Els seus espectacles van sorgir de la relectura de llibres de l'observació poètica i quasi còmica de la quotidianitat. És el cas d'Entre tazas, Momentos estelares de la humanidad o [The frame] Ara, han volgut traspassar la seva observació al paper. I per això, en el seu desè aniversari, preparen l'edició d'Un intent de diccionari. Coses que passen al carrer. A Fira Tàrrega (on han presentat també Full house en què escapaven del món literari però insistien en el surrealisme imprevisible), han participat al programa L'inesperat al voltant de la plaça del Carme. Amb els seus habituals auriculars, es podien sentir les definicions inventades que posaven a l'abast al moment, o del catàleg ja consensuat del futur llibre. En vam agafar algunes, al vol:

*"Aquí" és la porció geogràfica més propera a nosaltres.

*"Estar en grup és negar la individualitat per un instant"

*"Esperar és incloure una espectativa interessant a la visda"

*"Una barba és un marc per a algunes boques"

En el fraseig incessant també permetien que passavolants hi diguessin la seva. Per exemple un avi, assegut a l'ombra, donava la seva definició de banc, irònic: "El banc és el millor que hi ha per a fotre'ns els quartos". Els d'Eléctrico s'hi sumaven "és un element ideal que molts voldrien endur-se a casa".

eléctrico 28 explora la quotidianeïtat i des de les seves estrafolàries propostes aconsegueix que extregui un to entre trapella i grandilogüent. Sempre amb les neurones al servei de fintar el relat més previsible. Per això, sense gaire res, generen tanta atracció als espectadors que ni tant sols saben que formen part del teatre del món.