El col·leccionista de pors

Teatre | Familiar

informació obra



Autoria:
Jordi Farrés , Jordi del Rio
Direcció:
Jordi Farrés , Jordi del Rio
Intèrprets:
David Laín
Composició musical:
Pep Pascual
Escenografia:
David Laín i Marga Carbonell
Il·luminació:
Roc Laín
Producció:
L’Estenedor Teatre
Estrena:
La Mostra d'Igualada 2017
Sinopsi:

Les pors ens fan companyia tota la vida, i a vegades és una convivència ben difícil. En Dani Vidal és col·leccionista de pors des de ben petit. Les té endreçades en capses, bosses o gàbies. N'hi ha que estan seques i ja no li fan mal, d'altres es belluguen de tant en tant i algunes no es deixen atrapar. Per sort cada cop són més les que estan ben tancades. 

En Dani ens les ensenyarà, ens explicarà com van néixer i també com el seu pare el va ajudar a superar-les. Un espectacle que parla de viure sensacions, de fer-se gran, i d'estimar.

Crítica: El col·leccionista de pors

29/07/2017

El mètode per afrontar les pors

per Núria Cañamares

David Laín, l’ànima de L’Estenedor Teatre, ha volgut oferir al públic la gran mostra d’amor que li va fer el seu pare quan ell era petit: afrontar les pors mirant-les de fit a fit i adonar-se que, moltes d’elles, s’alimenten tan sols de la imaginació. I com un avi que explica un conte als seus néts, proper i amb gran sensibilitat, relata una història que beu de la seva vivència i connecta amb tothom, petits i grans. Perquè tots tenim o hem tingut pors i ens hi sentim identificats.

Transformat en Dani Vidal, es presenta descalç i en pijama enmig de la immensa col·lecció de pors que té guardades a casa en tot tipus de recipients. En té, ni menys ni menys, que 1.729 d’una gran varietat. Algunes són més comunes, com ara a la foscor, a dormir sol, a què hi ha a sota el llit, al passadís de casa, a les ombres del balcó, als sorolls, a les alçades, a les tempestes, a les aranyes... I també n’hi ha de ben divertides: a ennuegar-se amb un espagueti, a no acabar els deures de l’escola, a esternudar i que els ulls surtin disparats...  Laín transmet perfectament la seva angoixa quan creia veure fantasmes, rates i la terrorífica mà de la dona del cabàs (aquella que es menja els nens!), fins que va arribar el dia en què la cosa va petar i el seu pare va decidir passar a l’acció.

Aquest és el moment més tendre i extraordinari de l’espectacle i –proposta escènica a banda– hauria de ser reclam suficient perquè els adults portessin en massa els seus petits a veure ‘El col·leccionista de pors’. És una escena bella, humana i didàctica que, com li va passar a Laín de menut, quedarà gravada en la memòria dels espectadors. Potser, fins i tot, serà el detonant per ajudar-los a superar allò tan terrible que ara els paralitza. I encara pot ser més valuosa si anima a replicar el mètode a casa, ja que: “Com més t’acostes a una por, la por es fa més petita. Com més t’acostes al teu pare, el teu pare es fa més gran”.

En 40 anys de professió com a titellaire solista, és la primera vegada que David Laín es llença a interpretar íntegrament un personatge de carn i ossos. Ho fa amb naturalitat, “sense filtres”, reforçat per una escenografia costumista formada per prestatgeries, armaris, portes, caixes... Ben bé com si el públic el visités inesperadament a casa i ell n’hagués obert les portes hospitalàriament.

La dramatúrgia apunta (no esprem) tot el potencial de les pors que s’amaguen o estan engabiades a l’estança. N’ensenya algunes, però moltes més queden oblidades. Desperten la curiositat i no se les destapa. Són allà, demanant a crits ser contades, suplicant escapar-se del pot, no per espantar, sinó per desplegar-se en una poètica tan narrativa com visual.

Així com a ‘La nena que vivia en una capsa de sabates’ de Zum-Zum Teatre –que també ataca el temors, en aquest cas sortint de la zona de confort– les pors se simbolitzen amb unes angoixants projeccions a l’habitacle de la protagonista, aquí només cal deixar-les volar a través de la mateixa imaginació que les ha engendrat. L’artesania dels elements escenogràfics de Marga Carbonell i la delicada composició musical d’Ignasi Miranda les faran esclatar en màgia; una emoció que ara, latent, es toca de puntetes.

Com les pors, el temps acabarà de guarir aquesta joieta honesta i senzilla que revela com superar les pors per ser una mica menys ingenus, un mica més valents.