Estrella

Teatre | Familiar

informació obraAutoria:
Juan Mayorga
Direcció:
Juan Mayorga
Sinopsi:

Digueu-li Izar (el seu nom en basc) o digueu-li Estrella, com vulgueu. Són els noms de la protagonista d'aquest espectacle, una nena de no més de sis anys que no és com les altres nenes que heu conegut. Té un gran talent per al piano tot i que de vegades ella hauria preferit no tenir aquest do. Els seus pares han volgut treure tot el partit a la seva habilitat i la fan treballar de valent, sotmesa a una disciplina fèrria que l'ha convertit en tota una estrella de la interpretació. Però l’Izar no és gens feliç. Ella voldria haver estat una estrella fugaç i, en canvi, li ha tocat brillar cada nit, perpètuament, il·luminant un mateix cel nocturn. La vida, tot i això, li ha reservat algunes sorpreses que la deixaran perduda en un laberint emocional. Només una altra estrella, aquest cop una estrella de mar, una d'aquelles criatures amb la capacitat sorprenent de regenerar-se després d'una pèrdua, la podrà ajudar... Tot plegat és una història de lluita contra l'adversitat, de pèrdua i superació, que la companyia porta a escena, un cop més per mitjà de llums, música, màscares i unes imatges mudes però d'una potència i creativitat extraordinàries.

L'espectacle és una nova proposta d'una de les companyies de l'Estat amb més prestigi en l'escena del teatre per a tots els públics, un col·lectiu dirigit per Jokin Oregi que aposta invariablement per l'emoció i la poesia en uns muntatges que commouen igual els nens i nenes que els públics adults. Estrella ha guanyat aquest 2018 passat els premis Territorio Violeta Festival al millor espectacle i el FETEN (concedit en el marc de la Fira Europea de Teatre per a Nens i Nenes) al millor espai escènic. L'any 2018, la companyia va obtenir també el Premio Nacional de Teatro para la Infancia y la Juventud.

Finalista a espectacle familiar. Premis de la Crítica 2019

Crítica: Estrella

10/07/2019

Un espectacle per parlar-ne

per Iolanda G. Madariaga

La companyia Marie de Jongh Teatroa és prou coneguda del públic català, podem recordar el seu fantàstic Amour del Grec 2016. Ara porten al SAT el seu darrer espectacle amb el premi Territorio Violeta i al millor espai escènic a FETEN’18 sota el braç. Cal dir que la companyia va obtenir el Premio Nacional de Teatro para la infància y la juventud que atorga el Ministerio de Cultura. Marie de Jongh Teatroa és una de les companyies més internacionals del panorama teatral espanyol, els seus espectacles sense diàlegs, busquen la màxima expressivitat en el gest i la màscara. En els seus 11 anys de vida, Jonkin Oregi ha sigut el dramaturg i director de tots els seus espectacles.

Estrella és un espectacle sobre la pèrdua i el dol. Una petita història que els de Marie de Jongh Teatroa han sabut convertir en un gran espectacle on l’emoció brolla de la forma més senzilla i directa. Amb tan sols quatre intèrprets, Jonkin Oregi basteix un espectacle d’una hora per a tots els públics. Un magistral ús de la màscara fa que els personatges es multipliquin: tres màscares d’aparença humana es barregen amb altres que oculten el rostre amb accessoris per donar un estrany aspecte a quatre personatges que escampen partitures per l’espai. Aquests quatre singulars éssers esdevenen una mena follets que juguen amb metrònoms. Se’ns presenten en un espai escènic compartimentat per unes cortines de fils que no oculten res, però li donen una subtil plasticitat. Poques coses més a escena, un piano amb múltiples possibilitats i un divan amb coixins composaran tota l’escenografia de Elisa Sanz. En aquest marc coneixerem a Estrella, una nena de sis anys, virtuosa del piano, gràcies a la dedicació i exigència dels seus progenitors. La nena viu feliç en el seu entorn disciplinat i protegit. El destí, però, els jugarà una mala passada: una malaltia posarà fi a la vida de la mare. El dolor i la confusió trastocaran la vida de la petita Estrella i la del seu pare. L’Estrella haurà d’aprendre a viure d’una altra manera. La mare li ha deixat la estrella de mar que penjava del seu pit. La música -composada per Iñaki Salvador- i el gest substitueixen uns diàlegs del tot innecessaris en aquest commovedor espectacle. Hi ha també algunes projeccions que completen l’acció i ajuden a situar el somni, el deliri i altres estats emocionals dels personatges. La protagonista es farà gran transformant el seu dolor en determinació i ajudant el seu pare a sortir del pou on l’ha arrossegat la pèrdua. Estrella no és tan sols un espectacle emocionant, és també una fantàstica manera d’iniciar un diàleg necessari sobre la pèrdua dels éssers estimats.