Golfus de Roma

informació obra



Direcció:
Daniel Anglès, Roger Julià
Intèrprets:
Jordi Bosch, Roger Julià, Mercè Martínez, Eloi Gómez, Frank Capdet, Meritxell Duró, Ana San Martín, Víctor Arbelo, Oriol Boixader «Oriolo», Javi Vélez, Oriol Casas, Xavi Sánchez, Xavier Mestres, Ernest Fuster, Gara Roda, Elena Troyano, Pablo Zarco, Mireia Pla, Jofré Baget, Curro Ávila, Andreu Mauri, Eduard Marcet, Maria Pereda, Sonia Navarro, Mireia Morera
Coreografia:
Óscar Reyes
Direcció Musical:
Xavier Mestres
Vestuari:
Montse Amenós
Escenografia:
Montse Amenós
Il·luminació:
Xavier Costas
So:
Jordi Ballbé
Caracterització:
Núria Llunell
Sinopsi:

Golfus de Roma és, sens dubte, la comèdia musical més divertida de tots el temps. Basada molt lliurement en les comèdies de Plauto, els seus autors creen el vehicle perfecte perquè totes les escenes més esbojarrades i les situacions més desbaratades es barregin amb grans cançons i números musicals.

Guardonada amb sis Premis Tony, incloent-hi el de Millor Musical, aquesta comèdia d’embolics és un dels grans títols del gènere. L’autor de la música d’aquesta farsa esbojarrada és l’aclamat compositor Stephen Sondheim.

Pseudolus, un esclau irreverent, intenta aconseguir la llibertat ajudant a Eros, el fill del seu amo, a guanyar-se l’amor de Phília. Però hi ha un problema… o dos: Phília pertany a M. Lycus que l’ha venuda al general Miles Gloriosus. I ningú està disposat a renunciar a ella.

Crítica: Golfus de Roma

21/11/2022

Golfus magnificus i gloriosus

per Ferran Baile

Un gran musical, un gran divertiment, una originalíssima versió, un homenatge al món del clown, un espectacle en que tothom i totdona estan en estat de gràcia....i tot en català. Primer de tot cal agrair a Daniel Anglès el director i a Focus, la productora, que hagin arriscat i recuperat un musical de gran format parlat i cantat en català, com fa temps ho feia la companyia Dagoll Dagom (Mar i cel, Scaramouche,Cop de rock), i en la memòria ens queden altres muntatges com Germans de sang, Estan tocant la nostra cançó..

Darrerament els grans musicals s´han fet en castellà, alguns por que venien muntats des de Madrid (Ghost, Billy Elliot, Cabaret) o Málaga (Company, Chorus Line), però d´altres nascuts a Catalunya, ja han nascut en castellà pensant en la posterior gira (Cantando bajo la lluvia, Fama, Pretty woman).

Per aquesta raó tornem a dir que es d´agrair aquesta decidida aposta que mereix ser valorada i tingui el necessari recolzament per part del  públic. Paral·lelament s´està fent a Madrid, òbviament en castellà, el mateix muntatge al Teatro La Latina, protagonitzat per Carlos Latre. La producció es conjunta de Focus i el Festival de Teatro Clásico de Mérida.

Ens treiem el barret.

Dit això, ens trèiem s el barret per la magnifica adaptació lingüística per part del mateix Daniel Anglès i en Marc Gómez (que ja van col·laborar a Rent i a Fun Home), pels arranjaments musicals de Sergi Cuenca, per la direcció musical des de l´escenari del polifacètic Xavier Mestres (actor, music, pianista, www.xaviermestres.com), l´escenografia pensada per la reconeguda Montse Amenós (www.montseamenos.com), i per aquest excel·lent elenc d´actors i actrius-musics-clowns.

Tot un encert traslladar l´acció des de la vella Roma a un entorn circense, amb una escenografia que recorda els carromats de las companyies ambulants i interpretar-ho en clau de clown. Un homenatge al món dels còmics, al món del circ i en especial al dels mai suficientment valorats pallassos.  

Son dos hores i quinze minuts, amb un breu descans de 15 minuts, plenes de ritme i molt divertides. Un gran treball de direcció de Daniel Anglès i un gran treball interpretatius de totes i tots els actors-actrius-musics-clowns participants que a més es diversifiquen en totes i cadascuna de les quatre facetes, saltant d´una altre de la manera més natural. L´orquestra esta situada a banda i banda de l´escenari.

Daniel Anglès, gran director de musicals

Nascut a Barcelona el 1975, des dels 18 anys està vinculat al Teatre Musical. Fundador de la brillant companyia El Musical més petit. Es actor, cantant, director artístic i director escènic i adaptador de lletres al català i castellà  Des del 2016, es el director artístic del Teatre Condal i de Onyric del grup Focus. Aquell any va estrenar el musical Rent, que el 2019, ha adaptat i dirigit en castellà. Ha treballat a la radio y a la televisió y el 2003, va crear l´Escola Aules-Arts Escèniques que segueix dirigint. www.danielangles.com

 

Actors-actrius-musics-clowns-ballarins-acròbates

Tot funciona com un metrònom i l´espectacle es gaudeix de ple, amb un Jordi Bosch, omnipresent, extraordinari, demostrant la seva as ombrosa versatilitat i ara també cantant. Ell es l´esclau irreverent i enginyós, Pseudolus, que busca la seva llibertat, intentant fer factible la trobada i posterior fugida del fill del seu amo, l´enamoradís Eros, amb la cortesana encara verge, Philia. Ella està presonera de Madame Lycus, que regeix la casa de barrets, que esta al costat de la casa del ric i vell Senex i la seva dona, pares d´Eros. En raó que Philia acaba d´arrribar de Creta i es encara verge, Madame Lycus la te reservada pel Capità Miles Gloriosus que ha pagat un munt de diners per posseir-la. La tercera casa, més modesta, es la d´Erronius, que es fora buscant els seus dos fills que li van robar quan eren petits els pirates. El criat de confiança de Senex i la seva dona Domina es Hysterium, al que confien el fill i la casa quan marxen de vacances. El que segueix es un continuat d´embolics, d´entrades i sortides, de casualitats i malentesos, de beuratges miraculosos y de portes que es obren i es tanquen a ritme de vodevil. Frank Capdet com Hysterium i Roger Julià com a Senex, també es mantenen quasi tota l´estona en escena i estan també brillants. Afegim la sempre estupenda Mercè Martínez, que surt relativament poc però que omple quan ho fa, i als joves i divertits amants, el bobalicó Eros (Eloi Gómez) i la ingènua provocativa Philia (Ana San Martín), i al pobre Erronius (gran OriolO) que no en dona una, però que al final trobarà la felicitat. Victor Arbelo també es llueix com el fanfarró militar Miles Gloriosus y Meritxell Duró en fa una creació de la llefiscosa ama de la casa de barrets, M. Lycus. La resta del repartiment tots molt versàtils i ajustats en els seus personatges i instruments, son Mireia Morera, Marc Ribalta, Javi Vélez, Sonia Navarro, Maria Perera, Eduard Marcet, Andreu Mauri, Curro Avila, Jofre Baiget, Mireia Pla, Xavi Sánchez, Albert Niñerola, Elena Troyano, Ernest Fuster i Gara Roda. Son 25 artistes en escena y en continu moviment. Cal destacar les coreografies d´Oscar Reyes, la il.luminació de Xavier Costas, el so de Jordi Ballbé i la caracterització de Núria Llunell.


On hem vist anteriorment a

Jordi Bosch no para de treballar. Es un dels actors més destacats a Catalunya. Si voleu saber més, www.webjordibosch.com

Merce Martínez va néixer a Sabadell el 1976, també no para de treballar i es una de les grans actrius de la nostre escena. www.mercemartinez.com

Roger Julià. Nascut a Barcelona, 1978. Format a l´Institut del Teatre. Membre fundador de la companyia musical Dei Furbi. Forma part de la companyia de clowns, Rhum&cia, en la que està en gira amb l´espectacle Gran reserva y també amb l´espectacle Malditas plumas de Sol Picó.

Frank Capdet. Barceloní del Paral.lel, nascut el 1975. Cantant, actor, músic. Format a l´Institut del Teatre i en continus cursos de reciclatge. Nominat en diverses ocasions als premis Butaca. Va interpretar a Fétido al musical La Familia Addams, va ser mestre de cerimònies a Flor de Nit (Teatre Almeria, protagonitzat per la cantant-actriu Beth Rodergas)

Eloi Gómez l´hem vist a El despertar de la primavera (Teatre Gaudí-Teatre Victoria) i El petit príncep, el musical (Barts).

Anna San Martín, L´hem vist al  darrer Mar i cel i a Scaramouche, de Dagoll Dagom, a El Medico, el musical i al Conte de Nadal-Concert (Liceu).

OriolO. Oriol Boixader (Barcelona 1985), es va iniciar com a acròbata, malabarista i músic acompanyant a Tortell Poltrona. Durant deu anys va formar part de la companyia Comediants. Va ser parella del pallasso Monty en diversos espectacles. Va ser president de l´Associació de Circ de Catalunya i té la seva pròpia companyia OriolO. www.oriolo.info

Meritxell Duró, es especialista en arts marcials i coreògrafa de lluites medievals i orientals. Va treballar amb Dagoll Dagom, La nit de Sant Joan (2009-11) i durant deu anys amb la companyia La Cubana (2003-20017, participant a quatre dels seus espectacles) i al musical,  Familia Addams (2017-19), interpretaba a l´avia.

Víctor Arbelo, es cantant, compositor i actor. Ha publicat diversos EP amb composicions pròpies. L´hem vist al darrer Mar i cel i a Rent. www.victorarbelo.com

 

El primer musical de Stephen Sondheim

Nascut a New York el 1930, ens va deixar el 26 de novembre del 2021, a l´edat de 91 anys. Ha estat un dels compositors i lletristes de teatre musical més reconeguts de tots els temps. El 1957 va col·laborar com lletrista amb Leonard Bernstein a West side story. El 1962 va estrenar el seu primer musical a Broadway, A funny thig happened on the way to the fòrum, que es conegut aquí com Golfus de Roma. L´espectacle va aconseguir sis premis Tony, inclòs el de millor espectacle. Tan a Broadway com al West end de Londres, hi ha hagut nous i premiats muntatges el 1972 i 1996L´espectacle neix de la conjunció de tres comèdies (Pseudolus-Miles Gloriosus-Mostellaria) de l´escriptor romà Plauto (254 a.C.-184 a.C), realitzada pels guionistes Burt Shevelove i Larry Gelbart. . El 1966 es va estrenar la versió cinematogràfica, dirigida per Richard Lester (director de les pel.licules dels Beatles, entre d´altres). Va ser la última aparició a la gran pantalla del genial Buster Keaton, que interpretava a Erronius.  Sondheim te estrenats uns 30 musicals, entre els que destaquen Company (1970), que vam poder veure per la Companyia d´Antonio Banderas al Teatre Apolo aquest any, Follies (1972), estrenada al Teatro Español de Madrid el 2012 dirigida per Mario Gas i protagonitzada per Vicky Peña;  Sweeney Todd (1979), estrenada també al Teatro Español de Madrid 1995, dirigida per Mario Gas i amb Vicky Peña protagonista i Constantino Romero i Joan Crossas, respectivament, i el mateix any al Teatre Poliorama de Barcelona i en català (aquest muntatge va tenir noves adaptacions, en català i castellà el 1998 i el 2008) i Into the Woods-Boscos endins (1987), que va ser traduït al català i estrenat per Dagoll Dagom el 2012.

Altres Golfus, al teatre.

El 1964 es va fer la primera versió al Teatro Maravillas de Madrid, protagonitzada per l´actor José Sazatornil-Saza,

Mario Gas va dirigir una versió el 1993 amb Javier Gurruchaga (Pseudolos), Josep María Pou (Senex), Vicky Peña (Philia) y Gabino Diego (Eros). Produïda pel Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérica. A Madrid es va estrenar al Teatro de La Latina.

 

Sondheim al cinema

Company va ser dirigida per Lonny Price (reconegut director de teatre), el 2011, protagonitzada per Neil Patrick Harris (Como conoci a vuestra madre). Sweeny Todd te una versió del 1936, basado en la pieza teatral, en blanco y negro. Basada ja en el musical en el 1982, protagonitzada por Angela Lansbury y en el 2007, dirigida por Tim Burton i protagonitzada por Johnny Depp i Helena Bonham Carter. Into the Woods, se estreno en el 2014, protagonitzada por Merryl Streeo, Emily Blunt i Johnny Depp, dirigida por Rob Marshall (Chicago, El regresso de Mary Poppins).

 

Text: ferranbaile@gmail.com