L'enterrador. Teatre de dos

informació obraIntèrprets:
Pepe Zapata
Sinopsi:

Tenim cita al capvespre en un punt secret de la ciutat amb “l’enterrador”. Per fer-ho, ens traslladarem temporalment al temps de la postguerra i físicament, a unes foses als afores de la ciutat. Allà, l’”enterrador” parlarà de la seva història i del sistema que utilitza per identificar i acomiadar els morts que ens han deixat abruptament, víctimes de la injustícia.

Crítica: L'enterrador. Teatre de dos

13/10/2023

Molt a desenterrar, encara!

per Jordi Bordes

Pepe Zapata interpreta el paper d'un enterrador que veu com el Poder feixista aclapara i ensorra la dignitat dels vençuts, exerminant-los de matinada i enterrant-los en fosses comunes. Diuen que al País Valencià es van excavar fosses de sis metres de profunditat per enterrar-hi piles de cossos. La profunditat explica prou la voluntat d'exterminar l'enemic, ara que s'havien deposat les armes. Gerard Vázqeuz és un dramaturg que li agrada ficcionar fets històrices com ja es va poder veure a Uuuh! o Fang a les costelles. Ara s'ìnspiren en el cas real d'un enterrador que, durant ays, documenta cada cos que ha enterrat dels republicans al seu cementiri. Gràcies a la seva silenciosa feina ha estat possible que les famílies recuperin els seus cossos, que àpiguen on es troba el seu familiar, arrestat i executat per la dictadura franquista.

L'obra, en la seva versio carrer, permet que el públic entri alcementiri i grati en una terra remogda n hi ha simbòlicament els cossos dels que buscaven. La petita història d'un enterrador de mans grosses iamb durícis, demana una contencio interpretativa. Per força, ell hauria de vestir-se amvb una cuirassa d'insensibilitat per suportar la corrua d'enterraments per mort provocada per les bales dels triomfadors. Fan versió escènica a la Sala fènix en pocs dies. Procurarem visitar-la (per conèixer com és l'arrencada del muntatge ja que, a Fira Mediterrània. l'endarreriment de l'actuació anterior (Rodrigo Cuevas amb La romería) va fer impossible arribar-hi a l'hora.