La cena del rey Baltasar

informació obra



Intèrprets:
Jesús Barranco, Enrique Cervantes, Rubén Frías, Kev de la Rosa, Alejandro Pau, Antonio R. Liaño
Adaptació:
Carlos Tuñón
Dramatúrgia:
Sergio Adillo
Ajudantia de direcció:
Sergio Adillo
Il·luminació:
Miguel Ruz
Vídeo:
Javier de Pascual, Gonzalo Bernal
Direcció:
Jaume Pérez
Autoria:
Juli Disla
Companyia:
Ephrat Asherie Dance, Dani Pannullo
Sinopsi:

La companyia sorgeix el 2013 amb l’objectiu d’investigar els gèneres i els dispositius escènics tradicionals. Ara presenten un acostament contemporani al gènere de l’acte sacramental amb una adaptació de Calderón de la Barca. Un home somia que és Baltasar ―rei bíblic que va impulsar la construcció de la torre de Babel― i convida els comensals a un sopar per commemorar les seves victòries. L’espectacle inverteix la relació de l’espectador amb la representació. D’entre tot el públic, 12 espectadors podran seure a taula amb els actors i es veuran involucrats dins de la peça, com a participants de l’acció dramàtica.

Crítica: La cena del rey Baltasar

12/09/2015

La bona digestió dels clàssics

per Manuel Pérez i Muñoz
El repte de rescatar de l'oblit tota la litúrgia escènica d'un acte sacramental de Calderón de la Barca ja mereix certa atenció. Si l'espectacle en qüestió, a més, defuig el 'cartopedrisme' habitual que acostuma a tenallar les propostes oficials de teatre clàssic l'atracció creix.

En aquest punt arribem a 'La cena del rey Baltasar' de la companyia Los Números Imaginarios, un muntatge que recupera i embelleix, que aporta des del respecte, que emprèn la monumental tasca de trobar un encaix contemporani al pesat artefacte barroc.

Ja des del primer moment, l'acollida que els intèrprets dediquen al públic serveix de pròleg despreocupat, encertada distensió que crea una atmosfera de complicitat que després tornarà a manera d'entreacte-sopar. El relaxat instant inicial serveix per lubricar la densa trama posterior de profetes de l''Antic testament', de personatges que representen al·legories, de poesia sacra en comunió amb la bella sonoritat del vers clàssic castellà.

Per fer passar tot això la companyia desenvolupa tot un seguit de caracteritzacions cuidades a l'extrem, personatges que arrelen els seus usos i referències en la contemporaneïtat per després enfrontar-se al text des de la naturalitat més despullada. La complexa gestualitat, treballada amb absolut detall, imaginació i rigor, rubrica i permet seguir el text sense major dificultat. El trencament del guió original per afegir matisos musicals 'a cappella' serveix per refrescar i aporta lectures més populars i humanes a la trama moralitzadora lògicament caducada.  

Nota alta pels actors que encarnen les al·legories i menció especial per al magnífic Baltasar de Jesús Barranco, d'un recorregut esfereïdor i d'una quantitat de registres que deixa sense paraules, sobretot en els moments més enèrgics. Tot un privilegi ser un dels 12 espectadors escollits a l'atzar per formar part d'un banquet més proper que permet seguir la feina actoral a pocs pams de distància.

Un espectacle, en definitiva, d'una complexitat textual, formal i de representació que pot espantar en primer terme però que, un cop superats els obstacles inicials i després del tamisat treball del muntatge, aconsegueix excel·lir i fer de 'La cena del rey Baltasar' una de les propostes més originals i fascinants de la FiraTàrrega 2015.